Србија

ВОЈСКА СРБИЈЕ ОПТУЖИЛА КФОР: Беспилотне летелице Кфор-а нису случајно надлетале Газиводе

КФОР је одлично знао шта се дешавало на језеру Газиводе, али се правио невешт. То руши наше поверење у КФОР, који је наш једини савезник и одговоран за безбедност на простору КиМ, каже министар одбране Александар Вулин.

– Ми смо током кризе имали комуникацију са КФОР-ом и тражили смо од њих информације, али на првом месту тражили смо од њих да реагују у складу са њиховим мандатом – рекао је Вулин за РТС, одговарајући на питање да ли дели мишљење да је КФОР био неактиван и да није испунио своју оцену обезбеђивања сигурности и безбедности током недавне ситуације на језеру Газиводе.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Министар је подсетио да је, у складу са Резолуцијом 1244, КФОР одговоран за безбедност на простору Косова и Метохије.

– Он је тај који гарантује безбедност за Србе на простору Косова и Метохије, и за све грађане, ко год да ту живи и дужан је да спречи било какву провокацију. Има дискреционо право да заустави било чије кретање из разлога безбедности и да каже да није безбедно и да ће то да изазве одређене последице – рекао је Вулин.

Он је истакао да је КФОР знао шта се дешава и био је очигледно, упознат, учествовао је у самој колони која је имала неколико возила УН, имали су и беспилотне летелице тог дана које нису случајно биле ту и надлетале то продручје.

Упитан да каже шта треба да се догоди да би одлука о повишеној борбеној готовости била стављена ван снаге, министар Вулин је истакао да ће о томе начелник Генералштаба Војске Србије и он разговарати са врховним командантом Војске Србије и председником Вучићем.

– Када се донесе одговарајућа процена да ли су претње смањене, да ли могу или не могу да дођу и у којој мери, сходно томе ћемо донети одговарајућу одлуку – рекао је Вулин.

 

Извор: Tanjug

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ