Србија

ЗАПАДНИ МЕДИЈИ ПАНИЧЕ: Путин и Вучић договорили…

Америчка агенција Блумберг пренела је данас да се председник Србије Александар Вучић састао са руским председником Владимиром Путином у Москви, са којим је разговарао, како је наведено, „о начинима постизања споразума са Приштином пошто је план о измени граница наишао на отпор у међународној заједници“.

Вучић, пише Блумберг, тражи широку међународну подршку, пре свега ЕУ и САД, да побољша односе с Приштином што је, подсећа се у тексту, предуслов за придруживање обе стране ЕУ у наредној деценији.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Блумберг подсећа да су Вучићев предлог о договору којим би се евентуалном разменом територија косовским Србима и етничким Албанцима омогућило да живе тамо где њихови сународници чине већину становништва, одбацили немачка канцеларка Ангела Меркел и други лидери ЕУ у страху да би то могло да поново распламса тензије које су довеле до сукоба у Југославији, „најкрвавијег у Европи после Другог светског рата“.

Америчка агенција подсећа и да је су стотине демонстраната марширале протеклог викенда у Приштини противећи се плановима за поделу, а да је косовски председник Хашим Тачи посетио област на северу Косова насељену претежно Србима, због чега је Србија подигла борбену готовост своје војске.

Вучић и Путин су, пренео је Блумберг, „трасирали будуће кораке“ у преговорима о споразуму са Косовом, који би, како је рекао Вучић, обухватио интересе свих заинтересованих страна у региону.

Блумберг подсећа да Србија, за коју наводи да је једна од најближих савезница Кремља на Балкану, одбија да призна самопроглашену независност Косова, а да тај став деле Русија, Кина и пет држава чланица ЕУ.

Блумберг је навео и да је ово био 13-ти сусрет Вучића и Путина у последњих шест година.

 

Извор: Novosti.rs

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ