Регион

АМЕРИКАНЦИ ПОКЛОНИЛИ ЗАЕВУ 10 МИЛИОНА ДОЛАРА: Медији открили како су се западне владе мешале у послове друге државе!

Амерички Конгрес влади Македоније пред референдум дао осам милиона долара и додатно још два за промоцију владавине права. Британска влада платила две фирме за односе са јавношћу да раде кампању

Американци су дали 10 милиона долара македонском премијеру Зорану Заеву за кампању пред референдум о промени имена земље и уласку у НАТО, пишу медији у САД и Британији.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Како наводе, додатно је помогла и влада у Лондону тако што је британско министарство спољних послова платило две фирме за односе са јавношћу да агресивно пропагирају улазак у НАТО и убеде грађане да гласају за то.

Паре хитно пребачене
Према писању „Њујорк тајмса“, амерички Конгрес је још у јануару 2017, након парламентарних избора у Македонији, кад је Социјалдемократски савез Македоније (СДСМ) Зорана Заева на превару дошао на власт, издвојио осам милиона долара за нову владу у Скопљу.

– Те паре су, међутим, пребачене тек у септембру ове године, и то експресно, пред референдум. Додатно, два милиона долара америчка администрација је издвојила за промоцију владавине права, што је Македонији дато у августу – наводи „Њујорк тајмс“.

Лист додаје да је амерички министар одбране Џејмс Матис посетио Скоље пред референдум управо због инвестиција САД.

– Он је обећао пет милиона долара годишње као помоћ САД за безбедност земље. Он је тамо отишао да би дао подршку Заеву и да би заштитио америчке инвестиције од 10 милиона долара – истиче „Њујорк тајмс“.

Ројтерс Неће у НАТО
Како британски листови пишу, допринос кампањи Зорана Заева дала је и влада у Лондону. Форин офис платио је две маркетиншке компаније да воде кампању пред референдум у Македонији.

– Једна од њих је „Габара стратеџиз“. Та фирма је дала понуду Македонији још у марту 2018, нудећи помоћ Заеву да његова опција победи. Та понуда је садржала и контроверзне мере, попут тога да британска и македонска влада дају заједничке изјаве. Такође, садржала је и понуду да се направе профили наводно опозиционих група на друштвеним мрежама, које би у ствари контролисала компанија. Циљ тога је био да се владини људи инфилтрирају у опозицију, каналишу је и поделе. На ту понуду је Заев пристао, чим је потписао споразум с Грчком у јуну – наводи „Гардијан“.

Откривено је, такође, да је и британска фирма за односе са јавношћу „Стратаџем интернешенел“ била ангажована пред референдум у Македонији.

– Она је помагала влади да победи опција „за“. У питању је компанија која има агресиван приступ, са богатим искуством у изборима и референдумима – пише „Гардијан“.

Британско министарство спољних послова није демантовало наводе тог листа.

Ипак Русија победила
– Британија финансира мали број независних експерата који нуде техничку подршку на референдумима – навели су из Форин офиса.

Верује се да су управо те две британске фирме и смислиле референдумско питање у којем се не помиње да земља треба да промени име у Република Северна Македонија, с циљем да што мање иритирају грађане. Играли су на карту да Македонци желе да уђу у НАТО и ЕУ, те је питање гласило „Да ли сте за чланство у ЕУ и НАТО, уз прихватање споразума о имену између Републике Македоније и Републике Грчке?“.

Међутим, према закључку америчких и британских медија, све то није било довољно да опција Зорана Заева победи.

– У суштини, Русија је однела једну велику победу – наводе и медији у САД и у Британији.
Иначе, већина грађана Македоније је бојкотовала референдум, па је он пропао. Само 36,8 одсто уписаних бирача је изашло, а за успешност је било потребно више од 50 одсто. Заев се сада позива на то што је 91,2 одсто од укупног броја изашлих гласало „за“ и покушава да представи јавности да је референдум био успешан.

 

Извор: Informer.rs

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ