Србија

Ана Брнабић послала МОЋНУ ПОРУКУ са говорнице УН: Цео свет БРУЈИ о овој реченици премијерке

Њену изјаву пренели светски медији

У кључној недељи за жене у Сједињеним Државама, жене лидери из целог света говориле су на годишњем састанку нација у УН, а оснаживање жена била је само једна од њихових тема.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

На Генералној скупштини УН-а, првој од покрета #метооа успостављеног у јесен 2017. године, који је почео да преноси гласове жена на нови начин, неке од најснажнијих речи долазе из уста жена лидера, којих данас у свету има све више.

Жене лидери представиле су мапе пута за мир у централној Африци и на Балкану, позвале владе да се боре против антисемитизма, упозориле на опасности трговинских баријера и позвале на борбу против националистичке реторике.

Једна од њих је била председница Владе Србије Ана Брнабић која је позвала да створимо „свет који је слободнији, праведнији, а који је, такође, ако будем искрена и забаван“, а њено излагање пренели су светски медији.

Премијерка је додала да треба да се залажемо за „свет који ц́е ценити људе због тога ко су, због вредности и уверења за које се залажу, а не због тога одакле су, које је боје је њихова кожа или кога воле“.

Број жена председника и премијера међу 193 земље чланице УН удвостручио се на 19 од 2005. до 2016. године, према извештају који су прошле године објавиле УН и Интерпарламентарна унија, независна група. Жене држе око 18 одсто положаја министара и 23 одсто парламентарних места широм света, наводи се у извештају.

 

Извор: Srbija Danas

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ