Србија

ОПАСНОСТ! Државни врх Србије издао ЈЕЗИВО УПОЗОРЕЊЕ: Шиптари спремају МУЊЕВИТИ РАТ на Косову!

„Што пре мора доћи до разграничења како би се елиминисала опасност од новог крвавог рата!“

Ивица Дачић, први потпредседник Владе и министар спољних послобва, тврди да постоји све већа опасност да Шиптари са Косова уз помоћ странаца ускоро организују „блицкриг“ на северу покрајине!

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Дачић каже да због тога што пре мора доћи до разграничења Срба и Албанаца како би се елиминисала опасност од новог крвавог рата на Балкану.

Нова „Олуја“
Лидер СПС истиће да треба постићи договор који би подразумевао неку врсту право обавезујућег споразума Београда и Приштине којим би се спречил „Олуја“ на Косову.

– Можда некоме изгледа да је замрзнути конфликт боље решење, поготово што би још земаља могло да у догледно време повуче признање и да тај број падне испод половине броја чланица УН. Међутим, у том случају би било више ризика. А највећи ризик је ризик од оружаног напада на север Косова, слично „Олуји“. Неко може уз страну помож да изведе „блицкриг“ и нападне север – рекао је дачић и упозорио да би такав сценарио ставио Србију пред незахвалан избор.

– У том случају Србија има само две могућности, или да уђе у сукоб или да пусти Србе низ воду, као што је било у Книну. Надам се да сви на Западу добро разумеју да се ово друго никада неће десити… Ипак, у случају да Србија уђе у тај сукоб, био би то и сукоб са Кфором, што додатно компликује позицију – објаснио је Дачић.

Коментаришући ово Дачићево упозорење, директор Међународног института за безбедност Орхан Драгаш каже да је насиље дугогодишња стратегија косовских Албанаца.

– Једнострано проглашење незавиност Косова садржало је претњу насиљем ако не буде међународно признато. Насиље и физичка несигурност јесте нешто чему су косовски Срби изложени сваког дана. Због свега овога, али и многих других разлога, разграничење са Албанцима се намеће као најрационалније решење. То је тешко за Србију, али је једино решење које може да пружи гаранције да ће Србу на Косову бити заштићени од албанских екстремиста. То би такође била и гаранција да је Србија стабилна земља привллачна за стране инвестиције – наглашава Драгаш.

Безбедносни стручњак Милан Петрић каже да се борбена спремност војске мора одржавати на највишем нивоу.

– Треба бити у приправност све док се не утврди да ли је последњи инцидент на Газиводама био „пробни балон“ или нешто друго. Није тајна да су се косовски терористи успешно инфилтрирали у самопрозвану владу у приштини, као и да су им амбиције о „великој Албанији“ и длаје приоритет. Потребно је зато бити на опрезу и хладне главе наћи трајно решење – подвлачи Петрић.

Нема конкретних решења

Бивши обавештајац Божидар Спасић објашњава да је тренутно немогуће предвидети албанске планове.

– Након величанствене Вучићеве посете Путину и инцидената зликоваца на Газиводама тешко је предвидети шта су следећи терористички шиптарски потези. Не очекујем неку оружану акцију, али инцидената ће свакако бити. дачић се свакако залаже за разграничење на Косову, али то је за сада недефинисан појам и није део актуелне државне политике. То је тек идеја, али конкретно нико не види решење – закључује Спасић.

 

Извор: Srbija Danas/Informer.rs

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ