Србија

ВУЧИЋ: Пријатељи су нам и Европљани и Руси, али Москва је била НА НАШОЈ СТРАНИ КАДА ДРУГИ НИСУ!

Председник Александар Вучић изјавио је у интервјуу за „Вашингтон пост“ да Србија сматра и Европљане и Русе „правим пријатељима“, али је указао да је Москва била на страни Београда у Савету безбедности УН када други нису

Разговор са Вучићем на тему балансирања односа Београда са Русијом и Западом, вођен је још летос, у оквиру серије текстова у којима се вашингтонски дневник бави глобалним утицајем Русије и истраживањем, како тврди, „руске стратегије малих трошкова, а великих награда“ у Србији.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Новинар листа питао је српског председника да ли је Србија спремна да уведе санкције Русији, ако би постала чланица ЕУ, на шта је Вучић одговорио да „Србија не само да има регуларан и нормалан став, већ има и једини одбранљиви став“ што, објаснио је, значи да је наша земља на путу ка ЕУ и жели да припада европском типу друштва.

– То је приоритет, нешто од највећег значаја за нас. И желимо да будемо део Европске уније као организације 27, 28 држава чланица, која је највећи блок мира и спокоја. А такође, то би нам помогло да одржимо стабилност и наставимо реформе у различитим питањима, укључујући борбу против корупције, владавину права. То је оно што нам треба – рекао је председник Србије.

С друге стране, указао је да Србија има „питање Косова“ које се, како каже, тумачи на различите начине, али је Косово, на неки начин, присутно у свим преговарачким поглављима.

-Шта год би неко могао да каже, ми смо преплављени питањем Косова. И ако анализирате анкете, недавне анкете у Србији, видећете да, ако би једног дана био одржан референдум о европској будућности Србије, пут ка ЕУ би победио. Толико о рационаланом приступу српског народа- рекао је Вучић.

Али, како је истакао, ако се ради о процени народа у вези са европском политиком према Србији, то је мало другачије.

– Људи одмах повезују ЕУ са свим притисцима са којима смо суочени око Косова, и исто се односи и на Американце. И то је нешто чудно – оценио је председник Србије.

С друге стране, нагласио је, Русија подржава територијални интегритет Србије увек јој је помагала и пружала подршку у Савету безбедности Уједињених нација и различитим институцијама и организацијама.

– Имамо веома рационалан приступ, иако сматрамо, између осталих, и Европљане и Русе за наше праве пријатеље. То је веома једноставно. Узмете све што можете да браните став ваше земље и вашу земљу и интерес вашег народа – рекао је Вучић.

Указао је и да Србе веома привлачи животни стандард на Западу и да зато воле Немце јер они доводе своје фабрике у Србију.

– Они их много поштују. И начин живота је, без сумње, нешто што је пожељније на Западу, него на Истоку, без сумње – каже председник Србије.

Међутим, напоменуо је, „неки људи су желели да жигошу и ставе печат на наше чело да смо ми, наш народ, само наш народ, починили геноцид“, да су Срби „једини народ у Европи који је починио геноцид након Другог светског рата“.

– Руси су били на нашој страни у Савету безбедности УН када други нису- нагласио је председник Србије.

– И људи ће рећи у реду, они су близак савезник, али ево наш је рационалан избор и наш рационалан приступ да идемо у ЕУ. То не значи да ћемо покварити наш однос са Русијом. Али чак и кад идемо у Русију, то не значи да напуштамо наш пут ка ЕУ – додао је он.

За себе каже и да је председник независне државе и да „ми доносимо одлуке сами за корист и добробит нашег народа“.

– Ми смо Срби, ми смо обични грађани Србије, ми имамо нашу сопствену политику и веома сам поносан да то кажем. Наравно, морамо да се повинујемо неким правилима, да будемо пристојни према свима, али имамо наше интересе. То је то – рекао је Вучић.

На констатацију „Вашингтон поста“ да изгледа као да обични грађани Србије не схватају нужно у којој мери је трговина фокусирана на Европу, у односу на Русију, а да је орјентисаност према Русији велика, те на питање због чега је то тако, Вучић је рекао:

– Покушаћу да објасним то на веома рационалан начин, говорећи о свим догађајима из 1990-их, укључујући 1999. (када је НАТО бомбардовао Србију). И сав притисак с којим смо били суочени након 2000. по питању Косова. Не знам шта друго. То су разлози. Формулисаћу то овако. Ако питате моје родитеље, нарочито мог оца или брата, они би имали хиљаде примедби о понашању ЕУ у Србији. И након свега, ако поставите питање да ли би требало да наставимо наш пут ка ЕУ, увек чујете исте исти одговор (да) – рекао је Вучић.

Поновио је да је Србија на путу ка ЕУ.

– Да ли бисмо волели да очувамо најбољи могући однос Русијом? Да, волели бисмо. Да ли ћемо се прикључити НАТО или не? Не, нисмо заинтересовани за то. Да ли имамо добар однос с НАТО? Да, имамо. Путем програма (Партнерства за мир), путем свих других програма, али не желимо да се придружимо НАТО – нагласио је председник.

Упитан која је улога Спутњика и руских медија у Србији, Вучић је рекао да је Спутњик постао „релативно поуздан извор вести“.

– Не знам, да вам искрено кажем. Нисам сигуран. Они овде раде слободно и то је то. Постоји Би-Би-Си на српском, такође. Ту је и Н1. Постоје медији чији су власници људи из различитих земаља и то је вид разноликости – навео је Вучић.

„Вашингтон пост“ наводи и да, иако Запад, како тврди, издваја више новца за Србију, руски утицај је далеко продорнији.

Тврди и да Кремљ доминира насловним странама новина, да српских православни свештеници често слажу са руским свештаницима, а да председник Србије често одлази у Москву како би се састао са руским председником Владимиром Путином.

Како се такође наводи, једно кључно питање које је две земље одржало блиским је одбијање Кремља да призна Косово као независну државу.

Лист указује и да је Русија употребила право вета у Савету безбедности УН како би блокирала настојања Косова да добије место у УН и како би заштитила Србију од осуде.

 

Извор: Tanjug

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ