Србија

Вучићев план за Косово није прошао код Путина

Председници Србије и Русије Александар Вучић и Владимир Путин су прекјуче разговарали у „веома узаном кругу људи, практично очи у очи“, а разговор су наставили и јуче, на радном доручку, наводе за Данас представници дипломатских кругова.

Наши саговорници кажу да је Вучић од Путина затражио подршку за план о разграничењу с Приштином, „о чему су разговарали и председник САД Доналд Трамп и Путин недавно у Хелсинкију“.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

„Руси су најзаинтересованији за то да БиХ, Македонија и Србија не уђу у НАТО. Путин није хтео да се децидирано изјасни о плану разграничења Београда и Приштине. Русе плаши чињеница да би после тога и Србија и Косово кренули путем учлањења у НАТО. Вучић је, с друге стране, поновио Путину да Србија неће уводити санкције Русији и да неће ући у НАТО. Као што је председник Србије и јавно рекао, разговор је у уторак трајао око сат времена, од чега је 40 минута било посвећено Косову. Вучић је детаљно упознао Путина са ситуацијом на Косову, али се разговарало и о испоруци руских енергената Србији и српских пољопривредних производа Русији. Домаћини су били изненађени што Вучић инсистира на разговору на руском, јер су били припремили преводиоце, а протокол налаже да се говори на свом језику, без обзира на то колико саговорник добро говори руски језик“, кажу дипломате.

Саговорници Данаса тврде да ће руски председник највероватније ускоро доћи у посету Србији, подсећајући да га је председник Србије јавно позвао да то учини. „Путин је свом помоћнику Јурију Ушакову дао две недеље да пронађе термин за посету Србији. Ушаков је, уз шефа руске дипломатије Сергеја Лаврова, био све време присутан током разговора двојице председника“, указују наши извори.

Дипломате блиске Русији преносе за Данас да је московски Комерсант јуче објавио да Вучић „долази најчешће у Русију, од свих председника, не рачунајући само председнике Казахстана и Турске“.

Пошто је Путин популаран у Србији и неким балканским земљама, свака посета Москви доноси неколико поена подршке политичарима који се с њим састану. Комерсант пише да је зато председник Републике Српске Милорад Додик један од „победника“ трке Формуле један која је у недељу одржана у Сочију, а којој је присуствовао у друштву Путина. Комерсант додаје да је Вучић спреман да призна независност Косова после преговора о разграничењу, али да то мишљење не дели Српска православна црква. Тај лист је, такође, скептичан, према обећањима да Србија неће ући у НАТО и подсећа да су то говориле и неке друге балканске земље, па су прекршиле обећање дато Русији. Истовремено, Комерсант примећује да је Вучић Путину поклонио књигу „Моја прелепа Србија“ руских аутора, али да Путин сличну књигу под насловом „Моја прелепа Русија“ српских аутора није имао. „А и где би је пронашао?“, иронично се пита аутор текста Андреј Колесников, преносе наши извори из Москве.

Агенција Бета пренела је пак исти текст Комерсанта наводећи да је аутор извештач из Кремља. „У Србији очекују седницу Савета безбедности УН, на којој ће Кина поставити питање о коначном признању Косова од стране светске организације… А Вучић и није против тога, посебно јер осећа притисак руководства ЕУ и Федерике Могерини: она, могуће да жели да остане упамћена на својој функцији као неко ко је коначно затворио проблем Косова за свет“, преноси Бета. Према писању Комерсанта, председник Србије је спреман на признање Косова и статус у УН ако се одвоји косовски Север.

„Зато Вучић енергично обећава Русији да Србија неће ући у НАТО? Али, зар он то не пренаглашава? У таквим случајевима бива да се све завршава тако да оно за шта си се клео да нећеш урадити ипак на крају урадиш“, пише Комерсант.

 

Извор: Danas.rs

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ