Регион

ЗАПАД ЈЕ СПРЕМИО ПЛАН ЗА РЕПУБЛИКУ СРПСКУ ПОСЛЕ ИЗБОРА: Ево шта се спрема

Није искључено да ће непосредно после избора у БиХ бити покушаја да се изазову нереди у Републици Српској, а иницијална каписла може бити тесан резултат. Један од сценарија је и „фискална обојена револуција“, позив грађанима на бојкот плаћања пореза како би се онемогућило пуњење буџета Српске.

О сценаријима могућих удара на Републику Српску у напетој атмосфери током општих избора у БиХ, на шта већ данима упозоравају, и у Бањалуци, и у Београду, било је речи у емисији „Свет са Спутњиком“. Према речима проф. др Слободана Рељића, БиХ је западни протекторат, а иако се Запад често доживљава као „шахиста који игра са три краљице“ и његова моћ прецењује, кад у игру уђу оперативци и професионалци они могу да инсценирају одређене догађаје.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

„Међутим, Босна је одговорност Запада и свака врста хаоса показује да они не умеју да владају. Уз то, то је полигон где су присутни високи представник и амбасаде које се понашају као прокуратори у Римском царству“, упозорава Рељић, али додаје да пример Македоније сведочи управо о „слабљењу моћи оних којих се толико плашимо“.

Др Стевица Деђански, председник Центра за развој међународне сарадње, примећује да се ништа не дешава спонтано, што показују све „наранџасте револуције“. Он подсећа да се на референдуму у Македонији Запад директно мешао, али је занемарио инат грађана — двотрећинска већина није била за промену имена.

Међутим, ако у Републици Српској буде тесан резултат, неће као у Македонији да купују посланике, већ ће пробати „нешто друго“.

„Грађани треба да буду свесни тога. Ово нису локални и збори, ово су врло битни избори од којих зависи Република Српска, да ли ћемо имати неког ко брани њене интересе или неког ко ће легализовати оно што су нам узели од изворног Дејтона“, наглашава Деђански.

Драгомир Вуковић, професор Филозофског факултета из Источног Сарајева, сматра да се ситуација драматизује, иако предизборна кампања и борба за гласове јесу жестоки.

„Има опречних мишљења да се нешто припрема, да се спремају нереди, као и да се ради о озбиљном страном мешању. Код нас су интересовање изазвала супротна мишљења Младена Иванића и председника Вучића. Ту постоји нека врста мистичности о чему се заправо ради“, констатује Вуковић.

Према његовим речима, БиХ је дефинитивно подељено друштво, а у кампањи се барата и са врло тешким порукама и ставовима, јер има кандидата који не траже само унитарну Босну, него и укидање РС.

Сценарији за смену власти у Српској о којима се спекулише предвиђају деловање на бираче преко лажних невладиних организација и преко медија, али и персонализацију и сатанизацију противника, што је у овом случају председник Српске Милорад Додик, који је више пута отворено говорио о убаченим британским обавештајцима и 20 милиона евра издвојених за субверзивно деловање.

„У западним дипломатским круговима у Београду се прича да се спрема озбиљна акција после избора. Јасно је да ће Додик победити на тим изборима, зато се припрема акција оспоравања резултата и та акција треба да буде не толико интензивна колико дуготрајна. Називају је фискална обојена револуција. Циљ је да се позову грађани на бојкот плаћања пореза, да се онемогући нормално деловање привредних субјеката, све са циљем да се буџет РС у наредних неколико месеци не пуни адекватно и самим тим они који раде у јавном сектору не би имали плате што би онда изазвало потпуно незадовољство. А онда би се доливало уље на ватру како би дошло до великог пожара који би потпуно уништио РС“, каже историчар Драгомир Анђелковић.

Он ипак не верује да ће тај пројекат успети и додаје да ни Бањалука неће седети скрштених руку, јер је Додик „озбиљан политичар, има подршку Москве и Београда, а и велики део српског народа је свестан да ако изврши то што од њега очекују на Западу Српска ће бити урушена“.

На питање да ли део разлога што је баш Додик на удару треба тражити у томе што се он кандидовао за српског члана Председништва БиХ, с најавом да ће инсистирати на томе да се Српској врате одузете ингеренције, Анђелковић каже да председник Српске у сарајевским круговима важи као политичар који је спречио даљу централизацију БиХ.

„Они који су наумили да створе Босну са хегемонијом Сарајева мисле да је Додик велика препрека и зато данас против њега воде специјални рат. Друга страна медаље је НАТО. Додик је блокирао пут БиХ ка НАТО-у и центри моћи Алијансе по сваку цену желе да га се реше. Ако инсталирају неког мекшег српског политичара који не мора да буде директно за НАТО, али који нема ни храбрости да се успротиви, уверени су да ће за коју годину Босна ући у НАТО“, објашњава Анђелковић, који као трећи елемент за сатанизацију Додика види његове добре везе са Русијом.

„Те везе револтирају западне центре моћи, као и сарајевску елиту. Запад евидентно не жели да опстане Дејтон, који је био само фаза која треба да доведе до реализације ратних циљева Алије Изетбеговића за централизацију БиХ, а таква БиХ би онда била карика у антируском НАТО ланцу“, додаје наш саговорник.

Према оцени Стевице Деђанског, објашњење је у томе што је одлазећа администрација на свим нивоима, и европска, и америчка, скрајнута и „као рањени лав покушавају да направе што већи неред одлазећи одавде и нас да увуку у тај неред“, при чему су спремни на све што се види и на примеру Македоније.

„Наше је да се не дамо испровоцирати. Основан ствар је да Србија и српски народ не направе ниједан потез док се ово чвориште не рашчивија, а ситуација ће се сто одсто променити од маја следеће године и избора за ЕП. То ће променити слику Европе“, уверен је Деђански.

Улози су, истиче Слободан Рељић, већи кад су све те велике силе у игри, многе ствари се мењају и то убрзано, и ту се сад игра свим картама.

„Ми ћемо бити под притиском да сви буду угурани у НАТО. То показује и паника у Македонији. Сад ће се тема пребацити на безбедносни аспект. Али јесте велики проблем да Србе утерате у НАТО зато што сте хтели да их убијете. Овде подршка НАТО-у никад није дошло ни до 10 одсто, али то не значи да они то неће покушати“, каже Рељић, уз опаску да у то драматично време треба ући тако што ће се дефинисати властити интересе и око тога успоставити нека врста консензуса свих чинилаца српског народа.

 

Извор: rs.spuntiknews.com

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ