Србија

ЗАПАД ОТВОРЕНО ПРЕТИ СРБИЈИ: Кренете ли на Косово, имате рат!

УКОЛИКО Србија из било којих разлога донесе одлуку да својим снагама интервенише на Косову и Метохији, ући ће у отворени рат, не са косовским полицијским снагама већ са јединицама Кфора и НАТО.

Ову директну и жестоку претњу, поводом последњих напетости у јужној покрајини, изнео је у разговору са српским званичницима високи представник једне од најутицајнијих земаља чланица НАТО у Београду.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– Овај дипломата био је врло заинтересован за то како Београд гледа на драматичне догађаје на Газиводама – наводи добро обавештени саговорник „Новости“.

– На истом састанку изнео је нескривено незадовољство реакцијом наших власти и подизањем борбене готовости оружаних снага Србије.

Представник утицајне државе из НАТО у овом сценарију није крио могућност конфликта, а „звецкање оружјем“ западни дипломата оправдао је задатком Кфора „да српске снаге држи даље од Косова и Метохије“.

Речи претње поводом било каквог евентуалног ангажмана снага безбедности Србије у покрајини посебно добијају на значају у светлу чврсте решености Београда да не дозволи било какву агресију према српском народу на КиМ. Председник Вучић више пута је Србима у покрајини јавно послао јасну поруку да неће бити репризе 17. марта, као и да држава више никада неће бити неми посматрач страдања сопственог народа.

Према сазнањима „Новости“, ово није прва оваква претња која долази са Запада. Сваку најаву да ће Србија заштитити свој народ на КиМ прате салве незадовољства западних званичника и нескривена упозорења Београду да ће имати посла са НАТО, па и подсећања на болна искуства из 1999. године.

Саговорници „Новости“ из безбедносних кругова овакве гестове тумаче као још једну потврду да у косовском чвору Србија против себе нема Приштину, већ широки фронт најјачих западних држава повезаних НАТО оружјем.

– Државни и војни врх тога је веома свестан. Приштина, свесна своје војне инфериорности, готово никада се не упушта у соло акције, већ по правилу, уз консултације са врхом међународних снага и њиховим политичким шефовима – наводе у безбедносним круговима.

Војни аналитичар и некадашњи високопозиционирани припадник војне безбедности Љубан Каран каже, за „Новости“, да свако заоштравање односа са властима у Приштини прати и опасност од конфликта са НАТО.

– Србија у безбедносном смислу нема проблем са Косовом, чак и у случају да су му придружени и војни ресурси Албаније. Приштина је, међутим, под НАТО кишобраном, што јој даје слободу да релаксирано улази у акције провоцирања. Да је државни врх у Београду тога свестан, показују и мирне, али енергичне реакције које ниједног тренутка нису ишле на нашу штету – објашњава Каран.

Последња претња Србији дошла је у јеку напетости поводом недавног упада Хашима Тачија, са специјалцима и дугим цевима, на север покрајине, али и предстојећег доласка генералног секретара НАТО Јенса Столтенберга. Он ће следеће недеље боравити у Србији поводом одржавања НАТО вежбе пружања помоћи у ванредним ситуацијама, која се одржава у нашој земљи. Према начелном плану посете, он ће се у Београду састати са председником Републике Александром Вучићем.

Реч је о првој оваквој вежби којој је домаћин Србија. Наша земља ће од 8. до 11. октобра угостити представнике 40 држава, који ће у околини Младеновца и Аранђеловца увежбавати реаговање у ванредним ситуацијама изазваним елементарним непогодама. Формални домаћин гостима из држава чланица НАТО савеза је Сектор за ванредне ситуације МУП СРбије.

САКРИЛИ ИМЕ ВОЈСКЕ КОСОВА
КОМИСИЈА за унутрашње послове косовске скупштине је на предлог владе усвојила три нацрта закона о косовским безбедносним снагама и проследила их парламенту на усвајање.

Посланик Српске листе Зоран Мојсиловић рекао је у среду да се она противи измени Закона о Безбедносним снагама Косова, јер „та три нацрта закона јасно указују на трансформацију КБС у војску Косова“. Како је казао, једина разлика је у томе што је задржан назив Косовских безбедносних снага.

КФОР није био унапред обавештен о посети Хашима Тачија Газиводама, али он је, као највиши лидер институција Косова, слободан да се креће свуда по његовој територији. Њега је на језеру пратио тим за заштиту важних личности Косовске полиције.

Ово је у среду изјавио главни портпарол Кфора Винченцо Грасо и појаснио да „Косовска полиција не мора да пита за било какву дозволу да иде на север Косова“.

– Никакво правило није прекршено – рекао је Грасо, али није коментарисао присуство дугих цеви, снајпериста и бројно стање Тачијевог наводног обезбеђења.

Портпарол Кфора, међутим, навео је и да су председник Србије Александар Вучић и министар спољних послова Ивица Дачић били у праву кад су подсетили да је Косовским снагама безбедности потребна дозвола Кфора за долазак у северни део Косова.

 

Фото: Pixabay.com

Извор: Novosti.rs

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ