Свет Србија

АМЕРИКА: Трампа интересује решење за Косово

Амерички председник Доналд Трамп заинтересован је да се реши питање Косова, поручио је данас републикански сенатор и председавајући сенатског Пододбора за Европу Рон Џонсон и рекао да би Сједињене Државе подржале „договор непопуларан у обе земље“ уколико би га Вучић и Тачи постигли.

Џонсон је у интервјуу за Глас Америке (ВОА) поновио да Сједињене Државе не постављају црвене линије када је реч о решавању тог питања и да охрабрују лидере на договор, али истиче да то неће бити ни лако ни брзо, нити је договор ограничен роковима.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Говорећи о честим посетама Александра Вучића Москви Џонсон је рекао сусрети Вучића и Путина не брину Америку и да он разуме Вучићеву потребу да одржава добре односе са Русијом иако, каже, Русија за разлику од запада Србији не нуди економски просперитет, преноси ВОА.

„Немам проблем с тим што Вучић жели да одржава добре односе са Русијом и да настави дијалог са Владимиром Путином. Али мислим да је јасно рекао у ком смеру ће ићи српска економија и српско друштво – ка западу“, рекао је Џонсон и оценио да политичарима у Србији и на Косову треба омогућити договор о вишегодишњем спору.

„Да, желимо да урадимо све што можемо да охрабримо и омогућимо председнику Вучићу и званичницима са Косова да реше овај дугогодишњи спор и постигну договор који ће омогућити стабилност на Балкану“, нагласио је Џонсон.

Он је оценио како реалност показује да је стабилност „доста далеко“, коментаришући да је на одлазак косовског председника Хашима Тачија на језеро Газиводе, српски председник одговорио подизањем борбене готовости, оцењујћи да је то „само један од инцидената у протеклих неколико месеци“.

„Надајмо се да ове инциденте можемо да сведемо на минимум, да двојица лидера наставе дијалог и потрагу за решењем. Америка је ту да их подржи и да им да простор. Договор морају постићи две владе и нико им ништа не може наметати“, поручио је Џонсон.

Он је поновио да Америка „нема црвене линије када је реч о решавању питања Косова“ и отворена је за „територијалне корекције“, а договор не ограничава.

„Овакав став САД заступају протеклих неколико месеци, не и од почетка Трамповог мандата“, рекао је он, а на питање да ли је председник Трамп и лично заинтересован да се ово питање реши одговорио је потврдно.

„Јесте. Ова администрација је заинтересована. Три пута сам путовао на Балкан, јер ме је на то охрабрио помоћник државног секретара Вес Мичел. Људи у Србији и на Косову треба да буду сигурни да су ова админситрација, Сенат, Конгрес заинтересовани да помогну да се дође до решења“, рекао је амерички сенатор.

Џонскон је оценио да „председник Трамп има мало другачији приступ у решавању неких питања“, и да „размишља ван утврђених оквира“.

„Али, увиђамо колико је важан Балкан и колико је важно да се стабилизује“, рекао је Џонскон.

Коментаришући политичку нестабилност после референдума у Македонији, амерички сентарор сугерише да је „сада кључ у двојици премијера – Зорану Заеву и Алексису Ципрасу“, и најављује како ће „САД наставити да подржавају спровођење непопуларног споразума“.

То би, каже Џонсон, Сједињене Државе „учиниле и у случају да Вучић и Тачи постигну договор непопуларан у обе земље“.

 

Извор: Danas.rs

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ