Свет

Американци оплели по својој амбасадорки у НАТО: Пази шта говориш, довела си нас пред нуклеарни рат с Москвом

Изјава америчке амбасадорке у НАТО Кеј Бејли Хачинсон да би САД могле да „уклоне“ руске ракете може да се протумачи као најава превентивног напада, а то би могао да буде увод у нуклеарни рат, указује Вашингтон пост и преноси оцене америчких стручњака да је она заиста претила Русији.

Тек кад су њени коментари изазвали жесток одговор Русије, Хачинсонова је на Твитеру разјаснила да „није говорила о превентивном нападу на Русију“.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Дипломатска штета је, међутим, већ начињена, оцењује вашингтонски дневник.

Све док Хачинсонова није објавила то разјашњење, девет сати после прве изјаве, није било јасно да ли је она мислила да би Американци гађали руска ракетна постројења уколико Москва не одустане од развоја нове класе ракета са нукеларним бојевим главама или је само упозорила да би САД могле да ојачају своју ракетну одбрану тако да би могле да оборе сваку ракету коју би Руси одлучили да испале на њихове циљеве.

САД тренутно имају ограничену способност одбране од претње крстерећим ракетама, наводи Вашингтон пост.

„Питање је шта бисте урадили ако се то настави дотле да ми знамо да су они у стању да поставе те ракете“, презицирала је она и додала: „У том случају ми бисмо тражили начине како да уклонимо ракету која би могла да погоди било коју од наших савезничких држава у Европи или погоди Америку у Аљасци.“

Споразум о уништењу ракета средњег и краћег домета из 1987. године забрањује производњу и распоређивање нуклеарних и конвенционалних ракета домета од 500 до 5.500 км и односи се на балистичке и крстареће ракете које се лансирају са земље.

Кеј Бејли Хачинсон је бивши републиканска сенаторка из Тексаса, коју је председник Доналд Трамп пре нешто више од годину дана поставио за амбасадора у НАТО.

„Она заиста прети превентивним нападом. Само, она није мислила то да каже“, изјавио је Џефри Луис, предавач на Институту за међународне студије у Монтереју и нашалио се на рачун Хачинсонове: „Добродошли у НАТО! Имате само један посао: да не започнете нуклеарни рат са Русијом“.

„Као стручњак, навикао сам да политичари, укључујући оне који су постављени за амбасадоре, упропасте обичне ствари. Тако да је моја претпоставка да је она прилично упропастила најобичније теме разговора“, додао је Луис. Ипак, изјаве Хачинсонове покренуле су забринутост, а стручњаци су спекулисали шта је имала на уму.

Неки су указивали на то да би предузимање „контрамера“ према неинсталираним ракетама које су у Русији још у фази развоја, по дефиницији представљало превентивни напад.

Споразум забрањује само производњу, пробе и употребу ракета средњег домета, док се истраживања и развој не забрањују.

Стејт департмент је још у време администрације Барака Обаме тврдио да Русија крши споразум, али није прецизирао које руско оружје није у складу са потписаним актом.

С друге стране, Русија оптужује САД да су исти споразум прекршиле постављањем постројења ракетне одбране у Румунији, и сличним на којима се ради у Пољској, пошто се одатле могу лансирати крстареће ракете „томахавк“.

Спорења око тога ко крши споразум навели су америчку војску да размотри јачање одбране против руских крстарећих ракета у Европи. Могући корак био би постављање боље мреже сензора који би пратили сваку руску крстарећу ракету од тренутка када буде лансирана. Пентагон такође трага за технологијама којима би се могле оборити ракете које лете ка одређеним метама, и то би могло бити оно на шта је Хачинсонова мислила, пише Вашингтон пост.

 

Извор: Kurir.rs/Tanjug

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ