Свет

ЧУВЕНИ СОРОШЕВ ПАРТНЕР ТВРДИ: Стиже нова светска финансијска криза

Пише: Иван ДАНИЛОВ, аутор блога Crimson Alter

В 1992 году СТЕНЛИ Фримен Дракенмилер је 1992-ге. године – заједно са својим партнером, пријатељем и колегом Џорџем Сорошем – извео најуспешнији финансијски шпекулативни напад у 20. веку.

Овај дует је . руководећи фондом Quantum за само неколико дана урушио Банку Енглеске, најстарију централну банку Запада, и на обезвређивању британске валуте зарадио приближно милијарду фунти.

После тог `подвига` су се путеви Дракенмилера, који воли тишину и да буде у сенци, и Сороша – који је увек желео да се отворено бави светском политиком – разишли.

Ових дана је тај тајанствени и недружељубиви Сорошев партнер дао свој први интервју после много година. И у том интервју открио: да нема добре новости и прогнопзе за светску економију и да лоше мисли о Доналду Трампу.

Ипак је – од свега што је рекао – најважније његово указивање не само да је семе нове глобалне економске кризе већ посејано, него и да ће ускоро стићи „плодови“. Дословно је упозорио:

„Напросто смо задржали узроке претходне кризе и још смо их – утростручили. На глобалном нивоу“.

Дракенмилер говори у множини, али није открио кога све поводом долазеће кризе има увиду кад говори „ми“.

Легендарни шпекулант у одређену страну ипак указује. Не упире прстом ни у Русију, ни у Путина, ни у руске хакере, ни у Кину. Не, Дракенмилер тврди да су за све криве и монетарне власти САД. И нико други.

Амерички милијардер, у суштини, не изриче упзорење већ – пресуду.

Он отворено оптужује америчке политичаре и руководиоце Федералних резерви САД да су деформисали капитализам и довели га у ситуацију да не може нормално функционисати са каматним стопама око нуле. Стога нова криза, по његовом мишљењу, није просто неизбежња, него ће бити и обухватнија од оне из 2008-ме и 2009-те.

Дракенмилер наглашава: пропашће сваки покушај да се новим дуговима реше проблеми изазвани старим дуговима.

Истовремено је открио да га – осим чисто економских проблема – забрињава и ниво социјалне неједнакости до које је довела америчка економска политика. Притом је указао:

„Највеће убрзање социјалној неједнакости дала је политика количинског омекшавања, односно – спасавања банака и банкара од банкротства на рачун државе. Социјалну експлозију која се примиче убрзаће и интернет који по целој планети разноси информације о неједнакости. Примера ради, током последњих 48 сати појавиле су се десетине чланака који указују да власник `Амазона` Џеф Безос има више од 150 милијарди долара. како на то може да гледа обичан човек?!“

После овог Дракенмилеровог интервјуа биће још теже пророке нове кризе проглашавати за будале, фанатике и конспирологе.

Уосталом, он није једини `тешкаш` који тако говори.

Кенет Корделе Грифин, милијардер и менаџер гигантског хеџ-фонда Citadel Investment Group, недавно је упозорио да су дугови постали превелики и да ће изазвати пад глобалне економије.

Ово није наивно јер Грифин управља капиталом који је једнак БДП земаља попут Летоније и Парагваја. А тако велики играчи никада не дају непромишљене изјаве.

У јуну се оним који проричу нову кризу придружио још један милијардер, који је и финансијер и математичар – Џефри Гандлах, власник инвестиционог фонда DoubleLine Capital. Он такође сматра да ће проблеми кренути од дуга и посебно упозорава да дефицит америчког буџета и државни дуг САД расту услед подизања камата у доларима. То ће, у најмању руку, Вашингтону створити финансијске проблеме.

Међутим, прорицањем кризе се уопште не баве само милијардери-финансијери.

„Спремајте се за нову финансијску кризу јер је начин решавања проблема након 2008-ме нагомилао још веће дугове“ – објавио је утицајни и реномирани амерички лист The Wall Street Journal.

Русија, Кина, Индија и још неке земље форсирано повећавају своје резерве злата. То је – после неколико деценија – почела да ради и централна банка Пољске.

Ситуација помало личи на „Титаник“: на палуби свира оркестар, путници се веселе иако је судар са леденим брегом неизбежан.

Други талас светске финансијске кризе удариће болно по свима. Али, када се „Титаник“ западне економије сретне са леденим брегом – руски чамац за спасавање има све шансе да већ буде на безбедном растојању.

 

Извор Fakti.org

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ