Србија

Лепе вести: Пензионерима новчана помоћ два пута годишње

Спекулише се да ће износ бити већи од досадашњих

Сви пензионери у Србији са примањима нижим од 32.285 динара од следеће године имаће право на новчану помоћ, пишу „Новости“.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Овај лимит утврђен је према потрошачкој корпи и представља у просеку две трећине њеног тренутног износа. Како лист пише, очекује се да помоћ буде исплаћивана два пута годишње, за око 1,3 милиона корисника, а колико ће бити износ зависи од стања у државној каси.

Спекулише се да ће износ бити већи од досадашњих, који су били 5.000 динара, с обзиром на то да готово пола милиона најстаријих неће бити обухваћено као раније.

У 2016. је за једнократну помоћ за све пензионере издвојено око 8,5 милијарди динара, док је прошле године у ове сврхе из државне касе дато 8,85 милијарди. Уколико би исти износ и сада био издвојен, због мањег броја корисника, могло би се очекивати да пензионери добију око 7.000 динара.

У недавно усвојеним изменама Закона о ПИО стоји да ће Влада утврђивати када је та помоћ неопходна за већину корисника, као и износ који ће им бити исплаћиван, али се већ може чути да су могуће исплате у пролеће и на јесен.

На тај начин ће новац намењен пензијско инвалидском осигурању моћи да се користи и за исплату новчане помоци пензионерима са најнижим примањима.

– Посебним чланом закона планиран је овај нови вид помоћи најстаријима – каже Момо Чолаковић из ПУПС-а, док председник Савеза пензионера Србије Ðуро Перић сматра да је добро што је новчана помоћ сада посебна категорија, јер ће то бити спасоносно за пензијски систем.

 

Извор: Tanjug

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ