Србија

Након 18 година Запад хоће опет да РУШИ ВЛАСТ: Вучићу спремају нови ПЕТИ ОКТОБАР

Дачић упозорава на шокантан план против Србије

Запад стеже обруч око председника Србије Александра Вучића због Косова и спрема му нови 5. октобар, упозорава Ивица Дачић министар спољних послова Србије.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Према његовим речима, замрзнут конфликт на Космету одговара делу српске опозиције, али и доноси ризик да дође до блицкрига, односно изненадног упада на север, баш као и до вештачког изазивања политичке кризе у Србији. Све то, истиче Дачић, прижељкује и опозиција, којој Косово служи као питање преко ког покушава да свргне Вучића са власти.

– Постоји две опасности. Постоји опасност од блицкрига, односно тог хрватског сценарија који они могу извести уз подршку међународне заједнице, мада она и не мора да се меша, него само да скрене поглед са КиМ или на неку другу кризу. Србија се тада може наћи пред важним питањем – хоће ли да брани Србе и да интервенише и да уђе у сукоб са Кфор и НАТО… Онда је питање на кога ту Србија може да рачуна и да ли ће тражити помоћ Русије – објаснио је Дачић.

– То што је Запад већ научио на примеру Милошевића примену принципа – ако не можете да победите споља, победите их изнутра. То значи да се изнутра форсирају одређене политичке снаге и ставови да у одређеном моменту кажу: Доста је политике које нас свађа са међународном заједницом и изазива сукобе – поручује Дачић.

Министар и вицепремијер наводи да су га изјаве Саше Јанковића подсетиле на све што се дешавало око Милошевића непосредно пре 5. октобра.

– Он (Јанковић) рекао је да је питање Косова демократско питање, а тога сам се наслушао за време ДОС. Говорили су све ће да се реши само да оде Милошевић, тако сада говоре све ће се решити када оде Вучић – примећује Дачић.

Професор Факултета за безбедност Зоран Драгишић наводи да је Дачићево упозорење тачно.

– Ивица Дачић је апсолутно у праву, његове процене које се односе на замрзнути конфликт су потпуно реалне. Опасности које је нагласио су очекиване јер један део опозиције у Србији покушава да злоупотреби Косово као политичку тему на основу које ће нападати власт у недостатку способности да понуди решења за горуће проблеме грађана. Због тога је став председника Вучића да се мора пронаћи компромис експлицитан јер то онда искључује конфликт – уверен је Драгишић.

 

Извор: Srbija Danas/Telegraf.rs

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ