Србија

Након 18 година Запад хоће опет да РУШИ ВЛАСТ: Вучићу спремају нови ПЕТИ ОКТОБАР

Дачић упозорава на шокантан план против Србије

Запад стеже обруч око председника Србије Александра Вучића због Косова и спрема му нови 5. октобар, упозорава Ивица Дачић министар спољних послова Србије.

Према његовим речима, замрзнут конфликт на Космету одговара делу српске опозиције, али и доноси ризик да дође до блицкрига, односно изненадног упада на север, баш као и до вештачког изазивања политичке кризе у Србији. Све то, истиче Дачић, прижељкује и опозиција, којој Косово служи као питање преко ког покушава да свргне Вучића са власти.

– Постоји две опасности. Постоји опасност од блицкрига, односно тог хрватског сценарија који они могу извести уз подршку међународне заједнице, мада она и не мора да се меша, него само да скрене поглед са КиМ или на неку другу кризу. Србија се тада може наћи пред важним питањем – хоће ли да брани Србе и да интервенише и да уђе у сукоб са Кфор и НАТО… Онда је питање на кога ту Србија може да рачуна и да ли ће тражити помоћ Русије – објаснио је Дачић.

– То што је Запад већ научио на примеру Милошевића примену принципа – ако не можете да победите споља, победите их изнутра. То значи да се изнутра форсирају одређене политичке снаге и ставови да у одређеном моменту кажу: Доста је политике које нас свађа са међународном заједницом и изазива сукобе – поручује Дачић.

Министар и вицепремијер наводи да су га изјаве Саше Јанковића подсетиле на све што се дешавало око Милошевића непосредно пре 5. октобра.

– Он (Јанковић) рекао је да је питање Косова демократско питање, а тога сам се наслушао за време ДОС. Говорили су све ће да се реши само да оде Милошевић, тако сада говоре све ће се решити када оде Вучић – примећује Дачић.

Професор Факултета за безбедност Зоран Драгишић наводи да је Дачићево упозорење тачно.

– Ивица Дачић је апсолутно у праву, његове процене које се односе на замрзнути конфликт су потпуно реалне. Опасности које је нагласио су очекиване јер један део опозиције у Србији покушава да злоупотреби Косово као политичку тему на основу које ће нападати власт у недостатку способности да понуди решења за горуће проблеме грађана. Због тога је став председника Вучића да се мора пронаћи компромис експлицитан јер то онда искључује конфликт – уверен је Драгишић.

 

Извор: Srbija Danas/Telegraf.rs

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ