Србија

ПРЕОКРЕТ! ДОКУМЕНТ ВИСОКЕ ПРЕДСТАВНИЦЕ ЕУ О РЕШЕЊУ ЗА КОСОВО: Вашингтон и Брисел за корекцију граница

Преокрет Лидери САД и ЕУ спремни су да подрже план за размену територија између Србије и КиМ, упркос противљењу Немачке, наводи се у допису Федерике Могерини, објавио је угледни амерички лист Вол стрит џорнал

Лидери САД и Европске уније (ЕУ) спремни су да подрже план за размену територија између Србије и Косова, упркос противљењу Немачке, наводи се у поверљивом документу високе представнице ЕУ за спољну политику и безбедност Федерике Могерини, објавио је угледни амерички лист Вол стрит џорнал.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– Документ Европске службе за спољне послове (на чијем челу је Могеринијева, прим. аут.) о томе како решити питање односа Косова и Србије, који је Вол стрит џорнал добио на увид, показује да је извршно тело ЕУ у суштини прихватило аргументе Вашингтона и одбацило став Немачке – пише лист и наводи да је документ направљен на захтев америчког заменика државног секретара Веса Мичела, који је желео да упореди ставове САД и ЕУ.

Документ, како се истиче, потврђује да ЕУ и САД и даље заједнички раде на иницијативама које се тичу западног Балкана, али и да постоји спремност да се игнорише став најутицајније европске силе.

– Али Немачка се томе противи јер постоји бојазан да би то подстакло оживљени етнички сепаратизам у БиХ и Македонији, што би цео регион могло вратити у сукобе. Берлин је става да су границе држава неповредиве – пише амерички лист и подсећа на недавну изјаву портпарола немачке канцеларке Ангеле Меркел да је њихов став у сагласности са ставом лидера свих суседних држава који су изразили забринутост да би ново цртање граница могло отворити Пандорину кутију у региону.

– Али САД и Могеринијева очигледно игноришу немачке критике и усвајају став да би промена граница помогла, а не дестабилизовала регион – наводи амерички лист.
У прилог томе иде и порука саветника за националну безбедност Џона Болтона да САД не би одбациле ни корекцију територија. Он је, подсетимо, крајем августа изјавио да се Вашингтон неће противити размени територија између Косова и Србије ако Београд и Приштина постигну обострано задовољавајући договор.

Љиљана Смајловић, колумнисткиња Недељника, каже да је наша јавност из чланка први пут сазнала да постоји документ у уреду Федерике Могерини из ког произилази да Брисел подржава српско-албански план о разграничењу.

– Тај план има и Трампову подршку. А Брисел је склон томе да игнорише немачки став да се границе не смеју мењати. Ако Вол стрит џорнал добро интерпретира документ у који је имао увид, то би значило да у Бриселу постоји журба да се спор Београда и Приштине решава на другачијој основи него што се досад јавно тврдило, као да је све готово и као да је сада само ствар у томе да се Срби сложе с такозваним стањем на терену.

Чини се, како додаје, да Вашингтон и Брисел одавно разматрају план о размени територија.
– Вол стрит џорнал тврди да је имао увид у документ Могеринијеве у којем се каже да су Американци и Брисел иза те идеје. Чујемо како Роберт Купер (бивши посредник у дијалогу) каже да је то добра идеја. Исто тврди и Чарлс Капчен, који је био човек број два у Савету за националну безбедност Барака Обаме. Отуда утисак да се о тој идеји одавно разговарало, а да Запад мисли да је сад добар тренутак да се то можда запакује – оцењује Смајловићева.

Маневар Могеринијеве
Тешка реализација

Директор Форума за етничке односе Душан Јањић пак сматра да та идеја никад није била на преговарачком столу код Федерике Могерини, нити предлог Београда или Приштине:

– Пошто је то документ Могеринијеве, могуће је само њено виђење целокупног процеса. О томе се за њеним столом у Бриселу није разговарало. Ближе се европски избори, а она нема резултате, па можда само покушава на разне начине да се наметне, сачува позицију. Не само што то нису предложили преговарачи, него такав план не би подржале ни Немачка, ни Кина, Русија, Шпанија, Грчка, због чега би била тешка његова реализација.

Повратак
Српски министри
на седници косовске владе

Министар у оставци за заједнице и повратак у косовској влади Далибор Јевтић присуствовао је јуче седници владе, објавила је Коха.нет и навела да је на повратак министара Српске листе у косовску владу утицала немачка делегација која борави у Приштини.

У тој делегацији су Томас Ричард Силберхорн, државни секретар у Министарству одбране, и Марија Флаксбарт, државни секретар у Министарству за економску сарадњу.

Чланови косовске владе из Српске листе поднели су оставке након хапшења директора Канцеларије за КиМ Марка Ђурића. Од тада до јуче нису учествовали ни на једној седници владе.

 

Извор: Kurir.rs

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ