Србија

ТРАГИЧНА СТАТИСТИКА: Сваки други пензионер у Србији издржава своју децу и унучиће

Фото: Pixabay.com

Први пут у историји наше земље број старијих од 65 година премашио је број млађих од 18! Поражавајућа и забрињавајућа чињеница да чак 54 одсто старих издржава чланове своје породице, а тек сваком десетом пензионеру помажу његови наследници.

Свака пета особа у Србији старија је од 65 година, а од 115 општина чак 111 спада у демографски стара подручја, пише данашња „Политика“.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Према подацима последњег пописа становништва, у нашој земљи живи 723.249 старих жена и 527.067 старих мушкараца. Од 1.712245 пензинера у Србији чак милион њих прима најнижу пензију, која је досад износила 23.000 динара, а од новембра ће бити повећана на 26.059 динара.

Надежда Сатарић, председница УО организације „Амити – снага пријатељства“, скреће пажњу на то да додатни проблем представља чињеница да се око 130.000 жена и 50.000 мушкараца старијих од 65 година уопште не налази у пензионом систему, одноно нема никакав примања.

На ивици едзистенције налази се око 180.000 пољопривредних пензионера, који месечно добијају око 11.000 динара.

Тек свака трећа пензионерка може себи да купи два пара обуће годишње

– Не треба заборавити да велики број пензионера у Србији издржава своју децу која која не раде и помаже унуцима који су на школовању. Када плате инфостан, лекове и финасијски помогну децу и унуке, не остаје им много за живот. О томе сведочи податак да свега трећина жена старијих од 65 година себи може да прушти два пара обуће годишње – каже Сатарић.

Она оцењује да велики проблем представља чињеница да је свакој четвртој старијој особи потребна нека врста помоћи за кућу.

Међутим, помоћ геронтодомаћица има свега 1,1 одсто старих, што значи да само 15.000 пензионера има помоћ у обављању свакодневних послова. Остали су принуђени да се ослањају на помоћ и подршку сродника, ако их имају.

– Посебан проблем представља недостатак сервиса за особе које болују од деменције и Алцхајмерове болести. За њих не постоје дневни боравци, нити саветовалишта за чланове њихових породица. Процена је да свака пета особа старија од 80 година пати од деменциоје – истиче она, а преноси „Политика“.

 

Фото: Pixabay.com

Извор: Vestionline.com

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ