Србија

ВУЧИЋ О 5. ОКТОБРУ: Тада се Србија отворила ка свету, али су је пљачкаши разорили

Председник Србије Александар Вучић обратио се данас новинарима након свечаног отварања конференције о безбедности под називом „Ка безбеднијој Србији“.

После говора пред високим званицама из струке, шеф српске државе је присутним представницима медија одговарао на актуелне политичке теме.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Коментаришући изјаву Хашима Тачија да је „сан свих уједињење са Албанијом“, Вучић је додао да је „мислио да је посао политичара рад, а не снови“.

KURIR TV UŽIVO: Predsednik Vučić pred novinarima o aktuelnim političkim pitanjima

Posted by Kurir on Friday, October 5, 2018

„То је континуирана политика, није чак више ни политика изазивања пажње. Они раде у истом смеру“, навео је он.

Додао је и да је опозиција разорила државну економију, истакавши да је уверен „да народ то све разуме“.

„Има острашћених људи са обе стране када је 5. октобар у питању. Добро је што се Србија отворила ка свету, лоше је што су пљачкаши одустали од државних интереса, разорили Србију и увели је у најтежу кризу. О личним емоцијама не желим да говорим, покушавам све да посматрам са историјске дистанце. Много нам је тога било потребно да се опоравимо, јер нам је била разорена економска супстанца. Србија је сада на добром путу. Мариљво радимо и верујемо у резултате свог рада. Друга је ствар што је тада било уобичајено да у једном дану убију две истакнуте политичке личности, а добро је што ми данас бринемо због било каквог насиља, јер то показује напредак једне државе и једног друштва. они који мисле да враћањем у прошлост могу да црпе политилчку снагу, ја им желим све најбоље, ја ћу гледати у будућност. Сигуран сам да ће на локалним изборима бити фаворити, а ми ћемо се борити да им се супротставимо. Важно је да се сви окренемо ка будућности, а они који никаквог знања и марљивости немају, ја им не могу помоћи“, оценио је председник.

Коментаришући сукоб навијача у Паризу, после утакмице између Црвене звезде и Пари Сен Жермена, председник је навео да ће држава тражити реакцију Француске.

„То су бандити којима је тешко пало што их нико, ни на њиховом стадиону, није приметио, иако су имали убедљив резултат. Нису могли да се чују од гостујућих навијача, којима је иначе било забрањено присуство, па су решили моткама да искале бес. Ми тражимо, као што смо њима уредно слали извештаје о убиству Бриса Татона, да нам пошаљу сва имена хулигана који су нападали навијаче Црвене звезде, па да видимо како су и на који начин ти криминалци кажњени. То је посао суверене државе. а уколико се неко од њих са фантомкама и моткама појави овде, наставићемо сарадњу са француском државом“, објаснио је Вучић.

На питање о повећању пензија, Вучић је навео да ће „сви добити повећање већ у октобарским примањима“ и да ће „пензионери бити задоволљни“.

„Ја сам им захвалан на свој љубави према народу и веровању. Од њих креће бољитак. Многи од њих живе и у удаљеним крајевима Србије, желимо да буду нешто задовољнији. Наравно, неће они бити богати због тога. Рецимо, мој отац ће имати 9.000 већу пензију него 2014. године, и мајка ми има високу пензију, мада нешто мању од оца“, објаснио је он.

Објашњавајући зашто је одустао од одласка у источно Сарајево, Вучић је објаснио да је то зато што би се „догодило све супротно од онога када је нпр. Пленковић отишао у Мостар“.

„Говорим о лицемрју оних који су данима тражили да се случајно Србија не умеша. Нама Србима други нису ни потребни колико тога лошег можемо једни о другима да кажемо. Али то и нашим грађанима довољно говори о томе какав је однос према Србији и како чланице ЕУ могу све да учине, а ми шта год урадили или не, увек ћемо за нешто бити криви. Ми се не стидимо да поставимо питања јавно, али одговоре углавном не добијамо. Водимо политику мира и стабилности, јер смо тешким реформама показали да је успех могућ и да на том пољу можемо да се такмичимо са највећим силама. Али морамо да се помиримо да нећемо бити ничије љубимче, као неки у региону. Србија и Српска морају да сарађују и нико не може да нам забрани наближу могућу сарардњу и бригу за наши народ преко Дрине. Позвао сам ја њих, рекао сам: „дођите у Србију, у Београд, саградите школу, вртић или болницу, па их назовите и „Босна и Херцеговина“, ако хоћете, ево ја ћу лично доћи на отварање, али од тада се више нико не јавља. Или нема пара или су мислили да то нисам смео да кажем. А шта њима смета што се нешто зове „Србија“? За мене је то нешто најлепше на свету. Молим наш народ у Српској само да на демократски и миран начин обаве све изборне радње и да већ од понедељка крене нормалан живот“, подвукао је он.

На питање о Фонду за улагање у лечење деце глумца Сергеја Трифуновића, Вучић је само кратко рекао да „сви органи у држави треба да раде свој посао“.

Он је за крај додао да је „увођење или укидање боребене готовости Војске Србије искључива надлежност председника, због које никоме не треба да се правда, већ само да понуди политичко образложење“.

„Подсетићу вас да су упад на север Косова са људима наоружаним дугим цевима, снајперима и аутоматима покушавали да оправдају са свих страна света, иако је то нешто што се не може оправдати. А зашто? Зато што смо постигли јасан договор у Бриселу ко управља полицијом на северу. Како ми можемо да знамо шта ће они са тим пушкама? Да нагађамо? Него тек после сазнамо да су дошли да се провозају оним јадним чамцем. Па наша горска служба има боље чамце од оног њиховог. То је морао НАТО да одобри, а правили су се да ништа не знају. Тек су после рекли како је „дивно што је председник Косова отишао да поздрави своје грађане“, а не знам кој еје грађане видео, осим својих полицајаца. Заједницу и Србе нико ништа није питао. Ипак мислим да сада не посотји опасност како бисмо јединице држали у пуној приправности сваког дана. Плаше ме њихове идеје о Косовској Митровици, иако имам назнаке да би могли да упадну преко моста, али ћемо тражити да се то спречи и не догоди. О томе ћемо разговарати са међународном заједницом која има обавезу да их спречи“, закључио је он.

Када је реч о наводном новцу који је лидер Народне странке Вук Јеремић добијао од катарске амбасаде, Вучић се запитао „шта би било када би било ко од нас добијао огроман новац од неке државе у Европи“.

„Тај новац је тек 30. део новца који су добијали од људи који су очигледно умешани у криминалне радње. Видећемо шта ће исзррага на светском нивоу показати, уверен сам да ће цео случај бити разрешен“, навео је он.

На питање о евентуланој реконструкцији владе, објаснио је да се често консултује са премијерком и да је она та која доноси владе.

„Што се мене тиче док сам предсдник, бар док не дође неки нови опуст сан о новом 5. октовру, тек када ме Ана буде питала, бићу спреманд а јој понудим сарадњу и одговоран приступ свему. нема сумње да ће у неком народном периоду бити промена. то зависи од ситуацији у региону.“

Када је реч о учешћу Срба на странима ратиштима, пре свцега у Украјини, шеф државе је навео да „Срби треба да живе у миру и не мешају се у туђе сукобе“.

„Наш је циљ да радимо, градимо и боримо се да поправимо своју демографску слику, а имамо законе који то кажњавају. Хвала и срећан рад вам желим“, поручио је за крај Вучић.

 

Извор: Kurir.rs

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ