Србија

АЛАВИ СОЦИЈАЛИСТА: На челу најсиромашније општине у Србији, прима 130.000 динара

Председник најсиромашније општине у Србији зарађује као четворица његових суграђана, али му ни то није доста, па увећава приходе и у фудбалу, као делегат у нижеразредним такмичењима.

Први човек Гаџиног Хана Саша Ђорђевић умислио је да вреди као најмање четворо својих суграђана. Иако води најсиромашнију општину у Србији, Ђорђевић, иначе кадар социјалиста, за себе је приграбио и трећу плату, па ће уз досадашњих 130.420 динара месечно добијати и надокнаду за сваку своју спортску активност у нижеразредном такмичењу

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Председник општине Гаџин Хан (детаљ из овог места можете видети на слици испод) нема ни дана спортског стажа. Он не гања лопту за ове паре, већ као делегат Фудбалског савеза региона источне Србије у зони Исток по свакој утакмици приходује још 3.000 динара. Како се наводи у имовинској карти у регистру Агенције за борбу против корупције, Ђорђевић, поред општинске плате од 88.277 динара, сваког месеца добија и 42.143 динара као члан Скупштине „Железница Србије“.

– То није функција, већ сам постао спортски радник. По закону ми је дозвољено да се бавим спортским, научним и сличним радом. Имам ја још неке функције, на пример ја сам председник Одбора за заштиту животне средине у Сталној конференцији градова и општина, па сам члан неког комитета, па заменик члана… То нису плаћене функције, а за ову у фудбалу добијам 3.000 динара по утакмици и то уплаћујем својим спортским клубовима. Стижем све, јер је то само недељом – објашњава Ђорђевић за Курир. Он нам је показао и уплатницу којом нас уверава да је прву накнаду за фудбалску утакмицу донирао клубу Заплањац из овог места.

Општина Гаџин Хан је редовно на дну лествице по висини исплаћене просечне зараде, која износи око 33.000 динара. Како председник најсиромашније општине успева да за себе приграби четири просечне плате становника Гаџиног Хана и по заради „ушије“ и председника државе (128.177 динара), и премијерку (110.164), и свог страначког шефа који води српску дипломатију (100.581)? Ако питате Ђорђевића, он би обрнуо питање:

– Питање је океј ако гласи: да ли становник мог Гаџиног Хана треба да има толико мало? И да знате да немам 130.000 динара. То је било пре умањења. И да знате да ја тај новац не задржавам за себе, него део донирам.

На питање зашто као први човек општине у четвртом мандату није поправио материјални положај суграђана, он каже да се труди.

– Покушавамо да упослимо људе колико је то могуће. Просечна плата је била 27.000, а сада је нешто боље – оцењује Ђорђевић.

Председник Коалиције за надзор јавних финансија Драган Добрашиновић каже да је решење за овакве ситуације једино закон.

– Ђорђевић је очигледно човек који воли да искористи све што му закон дозвољава. Крајње је време да схватимо да ће једино јасна законска правила бити брана од оваквих појава. Ваљда смо до сада видели да не вреди да остављамо политичарима слободу да се опходе према сопственој савести. Ово је само један у низу примера да позивање на савест нема никаквог ефекта – оцењује Добрашиновић за наш лист.

 

Извор: Kurir.rs

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ