Србија

Албанци су заробљени у митовима и сновима да је Косово независна држава, Весић поручује: Притисак сада на њима

– Србија је сада у добром положају и ми смо ти који смо фактор стабилности – навео је Горан Весић

Члан Председништва СНС Горан Весић рекао је данас да је највећа победа Србије, када је у питању решење статуса КиМ, чињеница да је притисак сада на Албанцима, а не на српској страни.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Весић је навео да даљи потези Албанаца зависе од упорности САД које су, како је оценио, једини ауторитет за албанску страну.

– Србија је сада у добром положају и ми смо ти који смо фактор стабилности – навео је Весић за Пинк.

Како каже, можемо да будемо задовољни својом позицијом и да чекамо да албанска страна схвати „да се време променило и да више нисмо ми лоши момци“.

Он је додао да је приметно изостајање реакције Брисела на многа дешавања везана за КиМ, као што су неспровођење Бриселског споразума, ЗСО, покушај Тачија да заузме брану Газиводе…

– Постоји тај степен толеранције према ономе што раде Албанци код неких чланица ЕУ. Веома је тешко променити нешто што је опште место у међународној политици, а то је да су они у праву, а да ми нисмо – казао је он.

Наглашава да је албанска страна 30 година радила на формирању мишљења у међународној заједници и лобирању, док се Србија тиме бави од када је на власт дошао председник Вучић.

Србија не прави инциденте нити ће то бити њена политика, додаје он, а албанска страна инцидентима покушава да „врати време“ које не може да се врати, односно ситуацију где је Србија требало само да пристане на независност КиМ.

– То време је прошло. Што пре то схвате биће боље за њих, више нема готових решења мора да се разговара, овако су заробљени у неким митовима и сновима да су независна држава која нема везе са Србијом што није реално – рекао је Весић.

Подвлачи да је важно да се постигне консензус око решења за КиМ, а не да чланови опозиције често више нападају председника Србије него што то чини косовска страна.

– Њихова сва нада се налази у томе да ће се Вучић политички саплести на питање Косова и да ће њима пасти власт у руке – навео је Весић и додао да свако из међународне заједнице када види да нисмо јединствени „игра на ту карту“, чиме се слаби позиција Србије, а не позиција председника Вучића.

Како каже, председник Србије је својим радом наметнуо атмосфере „нема решења питања КиМ без Србије“, што је велика победа.

– То су Американци разумели и то је велика победа. Албанци су лобирали у САД деценијама и сада је то веома тешко променити. Сама чињеница да из Америке кажу да хоће да разговарају је велика победа Вучића – наглашава он.

Упитан за изборе у БиХ који се одржавају сутра, Весић је навео да је најважниије да све прође мирно, те да нема немира током и након избора.

Сматра, да међународна заједница има своје фаворите у Републици Српској, те да жели да оствари своје интересе „који нису интереси Српске“.

Како каже, и у Републици Српској влада „српска неслога“, те је важно да се не догоде сукоби између људи који заједно живе на једној територији.

 

Извор: Telegraf.rs/Tanjug

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ