Свет Србија

Британци открили: Блер о подели Косова разговарао са Меркеловом

Бивши британски премијер Тони Блер разговарао је са немачком канцеларком Ангелом Меркел, коју је позвао да преиспита своје противљење подели Косова и Метохије, а у Вашингтону ће ускоро заговарати поделу на састанку са званичницима Савета за националну безбедност САД, пише лондонски лист „Тајмс“.

„Иако је Блеров Институт за глобалне промене негирао да бивши премијер лобира за договор о подели Косова и Метохије у име председника Србије Вучића, инсајдери упућени у преговоре су више пута тврдили да се Блер већ састао са Ангелом Меркел, коју је позвао да преиспита противљење плану о подели, а да ће ускоро у Вашингтону заговарати поделу на састанку са представницима Савета за националну безбедност САД“, пише „Тајмс“.

Лист у тексту „Етничка подела која би могла да врати рат на Балкан“ наводи да тај план о подели КиМ има мало присталица на Косову, како међу Србима тако и међу Албанцима.

Наводи се да је чак и северно од реке Ибар, где 40.000 Срба живи у четири општине које би могле да буду предмет „размене територије“, српска заједница подељена и уплашена за своју будућност.

Највећи противник поделе (на северу Косова и Метохије) Оливер Ивановић убијен је почетком године, што је утишало противљење Срба Вучићу, пише у тексту.

„То је веома опасна идеја – прецртавање граница на Балкану“, каже Вук Јеремић, бивши министар спољних послова Србије и садашњи председник опозиционе Народне странке. „Нико не може да ме убеди да, ако границе буду прецртане по етничким линијама, неће и на другим местима на Балкану бити истих захтева“, наводе се Јеремићеве речи у тексту.

 

Извор Vestionline.com

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ