Свет

СВЕТ СРЉА КА ТАЧКИ БЕЗ ПОВРАТКА: Три највеће светске силе су за свега неколико дана дошле на саму ИВИЦУ СУКОБА

САД су максимално пооштриле своју политику према Кини и Русији доводећи је на сам руб сукоба. Не нужно оружаног, али ни то није искључено: довољно је само да се сетимо како је у Сирији срушен руски авион што је вероватно последица блискости деловања више војних сила па је било питање не хоће ли, него кад ће доћи до инцидента.

Реч је о следу догађаја који је започет овонедељном изјавом Кеј Бејли Хачисон, америчке амбасадорке у НАТО-у да „Русија мора зауставити свој тајни развој забрањеног система крстарећих ракета или ће Сједињене Државе покушати да их униште пре него што постану оперативне“, пише „Јутарњи лист“.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Будући да је реч о амбасадорки без дипломатског искуства изјава би се могла ставити у групу „неопрезних“ да се није огласио министар одбране Џејмс Матис. Он је у четвртак поручио да је руско кршење споразума о контроли наоружања „неодрживо“ и да ће САД одговорити ако Москва не промени понашање. Дакле, изјава амбасадорке није била без утемељења у ставовима врха америчке администрације.

Вашингтон верује да Русија развија земаљски ракетни систем у супротности с хладноратовским споразумом, познатим као Споразум о нуклеарним ракетама средњег домета (ИНФ). Он би омогућио Москви да у кратком времену покрене нуклеарни напад на Европу, каже Вашингтон, што Москва упорно одбацује.

Неодржива ситуација

– САД разматра све опције, дипломатске и обрамбене. Да не буде забуне: садашња ситуација у којој Русија очигледно крши споразум, неодржива је – упозорио је Матис.

ИНФ су 1987. године потписали Роналд Реган и Михаил Горбачов, а њиме су забрањене ракете средњег домета којима се могу гађати Европа и Аљаска. Тако је окончана криза када је тадашњи Совјетски Савез инсталирао око 400 нуклеарних бојевих глава уперених према западној Европи. Главни секретар НАТО-а Јенс Столтенберг потврдио је у четвртак да је Москва развила ракету Новатор 9М729, за коју аналитичари кажу да је слична руским ракетама кратког домета које се лансирају с мора, а имају домет од 500 до 5500 километара. На тај се систем америчка администрација жали већ две године. Још у фебруару је Пентагон у документу о нуклеарној политици најавио да ће одговор на руско кршење ИНФ-а бити разматрање властитих опција за распоређивање ракетних система.

Отворена претња

И управо је сада стигла отворена претња. Услове за то створила је и криза коју су изазвале руске шпијунске активности по Европи, од тровања бившег агента руске тајне службе ГРУ Сергеја Скрипаља до покушаја хаковања система Организације за забрану хемијског наоружања у Холандији.

Нешто касније у четвртак амерички је потпредседник Мајк Пенс снажно напао Пекинг.

– Кина је покренула невиђену акцију како би утицала на америчко јавно мишљење, на изборе у новембру и на околности пре председничких избора 2020. године. Кина се уплиће у америчку демокрацију и без увијања могу рећи да водећа улога председника Доналда Трампа даје резултате: Кина жели другачијег америчког председника – рекао је.

Тиме је елаборирао Трампову изјаву пред Генералном скупштином УН-а како је Кина главна претња изборима у новембру. Иако тако нешто није потврдила Кирстјен Нилсен, министарка државне безбедности. Кад томе додамо да се рат царинама између две држава захуктава, да су отказани трговински преговори, али и они безбедносни на које је требало да дође министар Матис, постаје јасним да је реч о нескривеном сукобу.

Глобална конкуренција

Иако се све наведено може ставити у оквир унутарње политичких проблема с именовањем Брета Кавана за судију Врховног суда те надолазећих избора за Конгрес у новембру, обим целе операције показује да је реч о акцији ширег досега. Русија заједно са Саудијском Арабијом не слуша Трампове захтеве за повећањем производње нафте како би пала цена, а у Европи се поставља као главни конкурент америчком течном гасу (ЛНГ). Обе земље граде добре односе с Ираном и настоје да сачувају у животу споразум о иранском нуклеарном програму. Кина је све снажније присутна на Блиском истоку где Русија тренутно води главну реч, а уплив Пекинга у Африци је готово недодирљив док се све снажније шири Јужном Америком па је недавно министар Матис морао у посету главним партнерима да их упозори на „кинеску претњу“.

Амерички је Сенат у среду донео закон којим се формира агенција за прекоморско приватно улагање (ОПИЦ) која ће располагати с буџетом од 60 милијарди долара и за циљ има „да подстакне улагања приватног сектора у економије у настајању“. Реч је о досад најотворенијем и финансијски релевантном одговору на кинески геостратешки пројект „Један појас, један пут“ који јача утицај Пекинга у Евроазији, али и Африци и Латинској Америци. Индикативно је да се Трамп таквом пројекту пре годину дана успротивио, а сад га подржава.

Тврда снага

САД је покренуо пројект заустављања губитка глобалног утицаја и то користећи тврду снагу, војну претњу, али заједно с меком, дипломатском и улагачком. Тренутак је добро одабран – САД као да је следио уутства кинеског стратега Сун Цуа који каже да треба бирати тренутак и територију за напад – јер је управо постигнут договор око новог северноамеричког трговинског споразума – не више НАФТА него УСМЦА – којим је Трамп привидно остварио велики преговарачки успех. Иако великих разлика у два споразума нема ипак се њиме шаље порука да су и Мексико и Канада морали прихватити Трампове услове.

А споразум изричито забрањује потписницама да улазе у сличне аранжмане с Кином, коју Трамп жели да присили да прихвати његова правила игре што је за Пекинг, а посебно за председника Сија Ђинпинга, неприхватљиво јер би могло довести у питање неупитност његовог лидерства.

Хладни рат, нове околности

Тако да односи Пекинга и Вашингтона све више подсећају на хладни рат, али у битно друкчијим околностима што би могло довести и до неочекиваних исхода. САД се налази у економски повољном тренутку који ће, према конзервативним проценама, потрајати барем до 2020. године што даје потребну логистичку подршку тако опсежној операцији. Кина је ту у лошијем положају, али не треба занемарити да ауторитарни системи могу неко време да бране отежане економске услове упирући прстом према спољњем непријатељу (то је у четвртак урадио и ирански врховни вођа, ајатолах Али Хамнеи).

Свет тако улази у раздобље јачања тензија између прве економске и војне силе с другом економском и растућом војном силом (Кина) те другом војном, економски слабом, али силом важном за глобално снабдевање енергентима (Русија). Постоји могућност да све заврши дипломатским и политичким решењем у којем би све стране мало одступиле и постигле компромис.

Нулта сума

Међутим, Трамп није склон стратегијама које воде према ситуацијама које и једној и другој страни доносе задовољавајући резултат. Његова је опција игра нулте суме: оно што оствари победом представља истодобно једнаки губитак за противника. Због таквог приступа – иако треба узети у обзир да ће на укупну стратегију утицаја имати и Матис и други рационалнији амерички званичници – компромис се чини удаљеним, а конфликт, па и врући, изгледним. Посебно ако Путин и Си закључе да им америчка операција угрожава власт.

 

Извор: Jutarnji list

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ