Србија

Вучић запрепастио Србију: Не бих искључио упозорење Јункера о рату на Балкану

Фото: Јутјуб

Упитан да прокоментарише изјаву Јункера да Западном Балкану прети сценарио из ’90 ако изгубе перспективу чланства у ЕУ, Вучић каже да то не би искључио.

„Веома поштујем Јункера за разлику од многих који су измишљали да је био пијан. Није био пија, има проблеме које многи од нас имају у кретању. Он је озбиљан и одговоран човек. Можда је претерано то што је рекао али не бих то искључио ако би били препуштени сами себи“, казао је председник Србије Александар Вучић.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Вучић је у Сремској Митровици где је отворио фабрику „Лабор Срб“ рекао да је улога Србије таква да она треба да чува мир. „Прећи ћемо преко провокација, многих, треба да се сачувамо и градимо фабрике. То је оно што смо ми обежали Јункеру и што он цени. Он је човек који фантастично зна економију и све што каже треба узети с великом озбиљношћу“, рекао је Вучић.

„Ако ускратимо Балкану перспективу чланства (…), тамо ћемо доживети оно што смо већ доживели 1990-их, и то несумњиво пре него касније“, рекао је Јункер. С друге стране, и сам каже да је пут земаља Западног Балкана до ЕУ „још увек дугачак“. Он је појаснио да је напредак тих земаља још увек „недовољан“ због чега се о томе не може говорити „пре 2025“.

Али, истиче да би ЕУ требало „интензуивно да се бави“ Балканом и да не допустити да се роди идеја да „не мислимо озбиљно када је реч о перспективи чланства“, с обзиром на то да неке државе чланице не скривају своју резервисаност, нагласио је Јункер и додао: „Тло је још плодно за ратне сукобе у том региону.“

 

Извор: B92

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ