Србија

ДЕФИНИТИВНО! АМЕРИКАНЦИ ГРАДЕ ‘МОРАВСКИ КОРИДОР’, аутопут вредан 800 милиона евра!

Модерну саобраћајницу од Прељине до Појата дужине 110 км, која ће спојити Чачак са Коридором 10, градиће америчко-турски конзорцијум „Бехтел Енка“. Први радови почињу већ следеће године

Србија дефинитивно добија „Моравски коридор“, модеран аутопут дугачак 110 километара, који ће повезати запад и југоисток земље! Саобраћајницу од Прељине од Појата вредну 800 милиона евра градиће америчко-турски конзорцијум „Бехтел Енка“, а први радови почињу следеће године!

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Овај аутопут спојиће Чачак и Западну Србију са Коридором 10, а повезаће подручја на којима живи више од 500.000 људи и послује 21.000 предузећа. Влада Србије и конзорцијум „Бехтел Енка“ потписаће до краја године меморандум како би радови што пре почели.

У министарству грађевинарства и инфраструктуре кажу да ће „Моравски коридор“ бити аутопут од непроцењивог значаја за централну Србију.

– Саобраћајница дужине 110 км повезаће аутопутеве на друмском Коридору 10 и Коридору 11, преко централне Србије. Пролазиће кроз све веће градове и општине у централној Србији – Ћићевац, Сталаћ, Крушевац, Трстеник, Врњачку Бању, Краљево и Чачак. Повезаће пола милиона људи, а да не говоримо о значају који ће имати за пословање малих и средњих предузећа на том потезу – наводе у Министарству грађевинарства и инфраструктуре.

Како би овај пројекат могао да се реализује, Влада Србије је у четвртак усвојила и измене и допуне Закона о планирању и изградњи, као и Закључак који ће омогућити потписивање Меморандума са америчким извођачима.

– Меморандум ће бити готов најкасније до краја године, а вероватно и много раније, а потписаће га представници Владе Србије и конзорцијума „Бехтел Енка“. Када је финансирање у питању, тај део ће бити договорен на крају, али вероватно ће Србија један део новца дати из буџета, док ће други део обезбедити из преференцијалног, повољног кредита неке америчке банке. Како се очекује, градња би требало да почне наредне године – објашњава извор Информера.

Стручњаци наводе да је ово одличан тренутак да се ради на улагању у инфраструктуру, јер у државној каси има довољно новца за овакве пројекте. Сарадник Економског института Иван Николић каже за Информер да је у овом тренутку веома оправдано подстицати развој инфраструктуре.

– Стање у буџету је такво да пара има, поготово за овакве пројекте. Треба опорављати и постојећу инфраструктуру и градити нову. Мислим да је „Моравски коридор“ заиста потребан централној Србији, јер у том делу земље имамо велику концентрацију малих и средњих предузећа и добро би било да се на овај начин људима олакша пословање и саобраћање на релацији између Појата на истоку и Прељине, односно Чачка на западу – истиче Николић.

И стручњак за страна улагања Милан Ковачевић сматра да би било јако значајно да се два коридора повежу.

– Што се тиче саме путне мреже, нама иначе следи изградња мањих аутопутева, јер су нам они лошији и немамо их довољно. Ово ће бити јако значајно за овај део Србије, и надам се да ће допринети и томе да људи више не хрле само у престоницу него и да остају у овим градовима. Када је финансирање у питању, претпостављам да ће се пут делом финансирати и из кредита, а ми треба да гледамо да узмемо што повољнији зајам – објашњава Ковачевић.

 

Извор: Informer.rs

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ