Регион

ПУПОВАЦ: Хоће да нас ућуткају или да нас макну! Пленковић ме звао после напада, ОД КОЛИНДЕ НИ РЕЧИ!

БЕОГРАД – Када Србин критикује у Хрватској, то се тумачи као непријатељство, каже председник Српског народног већа (СНВ) Милорад Пуповац, који истиче да снага српског гласа у хрватском Сабору – многима смета.

Пуповац указује на досад невиђену врсту безобзирног напада којем је недавно био изложен код загребачке пијаце и упозорава да никад није било више позива и претњи којима се угрожава живот, на друштвеним мрежама и форумима.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

„То су очигледно премијер Андреј Пленковић и његови надлежни министри препознали као ствар која није безазлена. Као што ни ми то нисмо препознали као нешто безазлено“, истиче Пуповац у интервјуу за Политику.

Он каже да га је Пленковић звао после напада и јавно осудио оно што се десило, за разлику од председнице Колинде Грабар Китаровић, што је, наглашава, био први позив те врсте и прво обраћање неког премијера, до сада, поводом било којег познатог, јавног или нејавног инцидента. Пуповац каже да је овде реч о етнички мотивисаном нападу за који се годинама ствара клима у Хрватској.

„Ако се суочавате с називима четник, с позивима на убиство, на решавање ствари метком, с пљувањем на улици, с понављањем поздрава ‘За дом спремни’, онда су то поруке мање утемељене на политичкој, а много више на етничкој основи“, истиче он.

Има, наводи, људи на левом политичком спектру који се не слажу увек с његовим политичким деловањем, али они неће посегнути ни за говором мржње ни за вербалним актима насиља нити, пак, за овом врстом напада коју је он доживео.

Председник СНВ указује и да се тешко може очекивати да се могу унапредити односи са Србијом, ако се погоршава или не унапређује однос према српској заједници у Хрватској.

Пуповац, који је шест пута положио заклетву на хрватском Уставу, каже да за један део тамошње јавности – за један број тих људи и политика – никада неће бити довољно лојалан грађанин Хрватске.

„Не може неко ко је Србин критички говорити о Хрватској, јер то је одмах непријатељство“, објашњава он. Снага српског гласа у Сабору је, каже, у томе што „ми говоримо, што не пристајемо на то да ћутимо, што не престајемо исказивати оно што треба у вези с положајем Срба, с процесима у хрватском друштву и стањем политике и демократије у Хрватској“.

„И то многима смета и хтели би да нас ућуткају, а ако не могу, онда да нас макну“, истиче Пуповац.

 

Извор: Kurir.rs/Tanjug

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ