Србија

Скандал! Држава мора пољопривредницима да исплати милијарде због лажних обећања бившег министра

Због лажног обећања бившег министра пољопривреде Саше Драгина да ће пољопривредницима дати субвенције по 40.000 динара, држави на наплату данас стижу милијарде динара, сазнаје „Блиц“.

Актуелном министру пољопривреде Браниславу Недимовићу готово сваке недеље стижу судска решења која му налажу да обештети пољопривреднике којима је Драгин обећао субвенције још пре десет година. Како сазнаје „Блиц“, Министарство је већ исплатило око милијарду динара и измирило више хиљада пољопривредника, а процењује се да би Недимовићу на наплату могло доћи још преко две милијарде динара.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– Министарство се уредбом из 2008. обавезало да пољоприведницима исплати по 40.000 динара. Драгин је, међутим, сваком газдинству исплаћивао упола мање, односно 20.000 динара. Проблем није решио ни његов наследник Душан Петровић, па данас имамо принудну наплату дуговања. Од почетка године Недимовићу је на наплату стигло око 200 милиона динара. Укупан тачан износ није могуће утврдити, али ако бисмо сви оштећени поднели тужбу, што није нереално, Министарству би на наплату стигло још око две милијарде. Колико је проблем озбиљан говори и то да је Министарству због принудне наплате 2012. и 2013. године рачун био у блокади и да је тада била доведена у питање исплата субвенција пољопривредницима и нормалан рад свих служби – каже извор „Блица“ из Владе Србије.

200 милиона динара тешке су тужбе од почетка 2018. године20.000 динара није исплаћено сваком пољопривреднику
50.000 динара је укупан дуг, са каматама и трошковима) по газдинству
Највећи део, готово половина суме коју Недимовић треба да исплати пољопривредницима, јесу камате, судски трошкови и адвокатске услуге јер на 20.000 динара, колико потражује сваки пољопривредник, министар сваком од њих данас исплаћује више од 50.000 динара. А пољопривредника који су правду одлучили да потраже на суду је из целе Србије, највише из Мачве. Табак су пресавили јер је ситуација врло јасна – с једне стране постојала је званична одлука Владе о висини субвенција, а с друге и одлука Драгина да исплати само прву рату, односно половину обећане суме.

У Министарству пољопривреде кажу за „Блиц“ да је 2008. Драгин исплатио прву рату од 20.000 динара, али да су након тога настали проблеми.

– Према подацима Управе за трезор, од тада је исплаћено 1,18 милијарди динара за 59.331 корисника. Корисницима нису сачињавана и уручивана решења о остваривању права и исплати прве рате, а друга рата није исплаћена у предвиђеном року. Што се тиче броја поднетих тужби, не располажемо тачним бројем имајући у виду да се тужбе подносе основним судовима широм Србије, те да судови у складу са својим могућностима Државном правобранилаштву достављају исте на изјашњење – оценили су у Министарству.

У притвору провео 10 месеци

Саша Драгин је у притвору био десет месеци након хапшења 2012. због сумње за злоупотребу положаја приликом продаје минералног регресираног ђубрива од јула 2009. до августа 2011. године. Он и још осам особа приведени су под оптужбом да су незаконитом продајом регресираног минералног ђубрива оштетили буџет за више од 4,5 милиона евра. Суђење је започело у септембру 2013. године и још није завршено. Драгио је био министар од јула. 2008 до марта 2011. године.

 

Извор: Blic.rs

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ