Србија

ВУК ЈЕРЕМИЋ: Сукоби на Балкану извесни ако буду прецртане границе на Косову

Јеремић је навео да демократија на Балкану назадује уз равнодушност Европе, којој је чини се стало да регион буде тампон зона за будуће избеглице и мигранте који „не смеју стићи“ до ЕУ

Председник Народне странке Вук Јеремић изјавио је да би прецртавање граница по етничком принципу на Косову и Метохији могло да буде варница која би изазвала нове сукобе на Балкану и позвао међународну заједницу да спречи такав исход.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

„Нови сукоби нису далеко ако се настави у овом смеру. Начин на који се међународна заједница сада односи према Балкану погодује њиховом избијању“, рекао је Јеремић у централном говору на отварању инаугуралног “Пирсон глобалног форуму“ (Пеарсон Глобал Форум), одржаном на Универзитету у Чикагу.

Јеремић, који је и бивши министар спољних послова Србије, рекао је да се властодршци у Србији и њеној „одметнутој покрајини“ Косову и Метохији охрабрују да постигну споразум који би подразумевао прецртавање линије разграничења по етничком принципу.

„Врло је извесно да би такав преседан изазвао ланац догађаја, који би водио покушају примене истог принципа и у другим деловима региона. Ревизија крхких граница могла би да буде варница која би покренула нове сукобе на Балкану“, рекао је Јеремић.

Јеремић је, поводом годишњице промена 5. октобра 2000. године, рекао да се у Србији сматрало да ће то бити „крај историје“, јер ће трајно бити успостављена демократија, али да је данас, 18 година касније, у Србији на власти Александар Вучић, озлоглашени министар информисања Слободана Милошевића.

Јеремић је навео да демократија на Балкану назадује уз равнодушност Европе, којој је чини се стало да регион буде тампон зона за будуће избеглице и мигранте који „не смеју стићи“ до ЕУ, а у „тампон зони није потребна демократија, него управник чврсторукаш“.

Пирсон глобални форум окупља високе америчке и светске званичнике, дипломате, професоре и познате новинаре, а Јеремић је, као бивши председник Генералне скупштине УН, на овогодишњем форуму био главни говорник.

На форуму су, између осталих, учествовали и Дејвид Екслрод (Давид Аxелрод), главни стратег и саветник бившег председника САД Барака Обаме, бивши помоћник америчког државног секретара Рик Бартон (Рицк), сенаторка Тами Дакворт (Таммy Дуцкwортх), бивши специјални изасланик САД за Северну Ирску Џорџ Мичел (Георге Ј. Митцхелл) и велики број угледних професора са најпрестижнијих америчких универзитета.

Председник Народне странке је недавно одржао у предавање и у Бостону у престижној Флечер школи за право и дипломатију (Флетцхер Сцхоол оф Лаw анд Дипломацy Јобс) у оквиру серије предавања под називом “Цхарлес Францис Адамс Лецтуре Сериес”, које тај универзитет организује за светске лидере и дипломате.

Јеремић је на том предавању навео да је овогодишње заседање Генералне скупштине УН изазвало приличну забринутост када је реч о правцу у којем ће се свет кретати у наредних годину дана.

Бивши председник Генералне скупштине УН рекао је да су међународне институције устројене тако решавају класичне кризе попут ратова, док не постоје усаглашена решења за сајбер ратове и међународна правила за употребу вештачке интелигенције.

„Ове године се на Генералној скупштини често помињао и могући трговински рат две најмоћније економије света, Америке и Кине, који би, како је рекао један добитник Нобелове награде за економију, преживеле само те две силе“, рекао је Јеремић.

„У току је пад међународног поверења и ентузијазма, али то се не завршава увек ратом и имамо могућност да спречимо такав исход. Ово свакако није крај историје“, навео је Јеремић.

 

Извор: Espreso.rs

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ