Свет

ЗЕМЉА СЕ СВЕ ВИШЕ КЛАТИ – НАУЧНИЦИ УПОЗОРАВАЈУ: Планета је ван равнотеже, а ово је разлог! (ВИДЕО)

Ново истраживање показало је да се Земља све више клати док се окреће око своје осе, а научници НАСА мисле да су људи бар делимично криви.

Стручњаци верују да отапање поларног леда, убрзано сагоревањем фосилних горива, игра важну улогу у избацивању Земље из равнотеже.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Научници НАСА Лабораторије за млазни погон у Пасадени, Калифорнија, идентификовали су три главна фактора која утичу на ротацију планете. Претходно се мислило да је за благо померање искључиво одговоран процес познат као “глацијално одизање”.

Међутим, овај процес је сувише спор да би искључиво био одговоран. Нова студија идентификовала је још два фактора ових промена, који играју једнаку улогу у утицању на Земљину ротацију. Први од њих је такозвана “конвекција плашта”. Овај процес управља кретање тектонских плоча на површину планете, а НАСА сада верује да утиче и на њено “клаћење”. Други узрок је топљење леда, посебно на Гренланду, које се рачуна за 33 одсто ефекта клаћења. Тај процес се убрзава вештачким, људским загревањем околине.

 

Фото: Pixabay.com

Извор: Kurir.rs/ Express.co.uk

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ