Свет

Британци изгубили стрпљење, спремају напад на Москву: Само чекају да Кремљ повуче овај потез! Руска престоница остаје без струје

Британска војна команда спремна је да изведе сајбер-напад на Москву и остави руску престоницу без струје у случају да Русија нападне неку од западних земаља, изјавио је неименовани извор у безбедносним службама Велике Британије за Сандеј тајмс.

Према његовим речима, с обзиром на то да Велика Британија нема уобичајене одбрамбене ресурсе за борбу против „агресије Кремља“, званичници британске владе „обећали су да ће активирати офанзивни сајбер-потенцијал, укључујући и могућност да искључе светла у Кремљу“.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Овакав сценарио ће обезбедити Великој Британији више варијанти за дејство под условом да „ако (председник Русије) Владимир Путин нареди руским трупама да заузму мала острва која припадају Естонији“ како би проверио колико је озбиљна посвећеност НАТО-а да поштује Члан 5 своје повеље (по коме се тврди да се оружани напад на једну земљу пакта сматра као напад на читав пакт) или „изврши инвазију на Либију како би добио контролу над резервама нафте и изазове нову мигрантску кризу у Европи“, или „искористи нерегуларне формације како би извео напад на британске војнике или створи претњу новим британским носачима авиона“.

Сандеј тајмс наводи да је овог викенда у Оману 5.500 британских војника учествовало у највећим војним вежбама у последњих десет година, усавршавајући своју „готовост за било какву конфронтацију са руским тенковима или јединицама за вођење хибридног рата“. У овим вежбама, чији су трошкови 100 милиона фунти (130 милиона долара), учествовало је 200 јединица оклопне технике, шест војних бродова и осам авиона „Тајфун“. Тајмс пише да је у серији изрежираних „битака“ улогу „непријатеља који је користио руске тенкове Т-72“ играла Краљевска коњичка гарда.

Раније је представник канцеларије британске премијерке Дејвид Лидингтон изјавио да западне земље треба да буду на опрезу у вези са Русијом, ојачавају сајбер-безбедност, али да је са Москвом неопходно водити и дијалог.

Москва доследно одбацује тврдње западних политичара о порасту руског војног присуства у другим регионима и било каквим дејствима која су наводно усмерена на нарушавање међународног поретка.

 

Фото: Pixabay.com

Извор: Kurir.rs/rs.sputniknews.com

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ