Регион Србија

Лазански открива зашто су након избора у БиХ Хрвати ГУБИТНИЦИ, а Срби НИКАД ЈАЧИ

Више нико не може да нам наређује

Избори у БиХ су готови, а на основу резултата пристиглих са 85 одсто гласачких места више је него јасно да је Милорад Додик однео убедљиву победу!

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Милорад Додик је у трци за српског члана Председништва БиХ освојио највећи број гласова – 54,06 одсто. За њега је гласало 293.622 грађана. Младен Иванић је освојио 42,79 одсто гласова, а за њега је гласало 232.375 грађана, показују подаци Централне изборне комисије БиХ на основу гласова са 85 одсто бирачких места.

У трци за бошњачког члана Председништва БиХ највише гласова освојио је кандидат СДА Шефик Џаферовић и то 37,30 одсто гласова, док је нови члан Председништва испред хрватског народа Жељко Комшић, који је освојио 51,14 одсто досад пребројаних броја гласова.

О оваквом развоју ситуације разговарали смо са нашим познатим аналитичарем Мирославом Лазанским.

На питање зашто је била већа излазност у Републици Српској него у Федерацији Лазански је рекао следеће:

– Грађани Републике Српске су схватили да је ово тренутак опстанка за Републику Српску, док они у Федерацији увек робују тим врстама компромиса, уосталом, видели сте да су хрватског члана Председништва изабрали Бошњаци. Онда то код народа (Бошњака) изазива једну врсту аверзије и, ајде да кажемо, једну врсту пасивизације.

А на молбу да разјасни зашто су Бошњаци подржали Хрвата, господин Лазански је одговорио:

– Бошњаци су подржали Комшића, и то је други пут да га они бирају, и то је зато што је он увек био за Бошњаке, тиме сад они имају у председништву БиХ два члана, имају свог, Бошњачког, и Хрвата који навија за Бошњаке. Увек је боље имати два комада. Кажу „Фата је Фата, ал двапут је двапут“. То је типична врста оцене зашто је Комшић изабран.

Лазански је уверен да ће Република Српска бити јача неко раније.

– Мислим да ће сад српски интереси и српски ставови бити чврсто брањени. Неће више моћи бошњачко-хрватска коалиција да намеће Србима одређена решења, а то је добро за Србију, зато што БиХ неће признати Косово. Сарадња између Београда и Бањалуке ће бити још јача, и коначно, председник Вучић врло је енергично подржао председника Додика – објаснио је Лазански.

 

Извор: Srbija Danas

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ