Регион

Народе ко те шиша! Влада у Македонији предложила измену Устава: Почела процедура за мењање имена државе, опозиција се противи

И поред нерегуларности, заплашивања, поткупљивања грађани су рекли НЕ, кажу низ ВМРО-ДПМНЕ

Предлог македонске владе о покретању измена Устава Македоније стигао је у Собрање на разматрање пре доношења одлуке о отпочињању процедуре уставних измена, потврдио је председник парламента Талат Џафери.

Пошто је влада раније данас усвојила на ванредној седници тај предлог, из водеће опозиционе ВМРО-ДПМНЕ поручили су да премијер Зоран Заев нема легитимитет да мења Устав.

Влада предлаже да се придев „северна“ уврсти у назив Република Македонија у тексту Устава, тако да ново име земље буде „Република Северна Македонија“.

Предложене су измене у уводном делу Устава, у складу с Преспанским споразумом постигнутим између Атине и Скопља, уз измене два члана Устава, рекао је портпарол Владе Миле Бошњаковски, преноси МИА. Влада је, додао је, предложила и измене које јачају „пограничне гаранције“ у члану 3 Устава, а који је већ измењен 1992.

– Нови предлог заговара поштовање суверенитета, територијалног интегритета и политичке независности суседних земаља, чиме се јачају гаранције постојећих граница и изјављује да Македонија нема територијалних амбиција. То значи заштиту територијалног интегритета Републике Македоније и суседних држава – појаснио је Бошњаковски.

Влада предлаже, навео је, и измену Члана 49 о македонској дијаспори, који је такође мењан 1992, а у складу с тим амандманом „Македонија се стара о културним, економским и социјалним правима представника македонског народа и свих својих држављана у иностранству, не мешајући се у суверена права других држава и њихова унутрашња питања ни у ком облику и ни из ког разлога“

Сада је на члановима парламента, без обзира на њихову страначку припадност, да изразе своје мишљење о владином предлогу.

– Они имају историјску дужност и обавезу према грађаима да утру Македонији пут ка стабилности, безбедности и економском просперитету. То је пут ка ЕУ и НАТО-у који је утрт Споразумом између Македоније и Грчке – истакао је Бошњаковски.

Посланици би, закључио је, требало да донесу одлуку која ће следити вољу народа исказану на референдуму одржаном 30. септембра и која ће „Македонију учинити бољим местом за живот“.

За изгласавање уставних промена владајућој већини коју чине СДСМ и ДУИ потребна је двотрећинска већина од 80 гласова, а то значи да је неопходна подршка девет посланика опозиционе ВМРО-ДПМНЕ.

Из ове странке, међутим, поручују да премијер Зоран Заев нема легитимитет да мења идентитет, историју, културу и традицију Републике Македоније, преноси МИА.

– И поред нерегуларности, заплашивања, поткупљивања грађани су рекли НЕ – наводи се у саопштењу ВМРО-ДПМНЕ.

 

Извор: Telegraf.rs/Tanjug

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ