Регион

Народе ко те шиша! Влада у Македонији предложила измену Устава: Почела процедура за мењање имена државе, опозиција се противи

И поред нерегуларности, заплашивања, поткупљивања грађани су рекли НЕ, кажу низ ВМРО-ДПМНЕ

Предлог македонске владе о покретању измена Устава Македоније стигао је у Собрање на разматрање пре доношења одлуке о отпочињању процедуре уставних измена, потврдио је председник парламента Талат Џафери.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Пошто је влада раније данас усвојила на ванредној седници тај предлог, из водеће опозиционе ВМРО-ДПМНЕ поручили су да премијер Зоран Заев нема легитимитет да мења Устав.

Влада предлаже да се придев „северна“ уврсти у назив Република Македонија у тексту Устава, тако да ново име земље буде „Република Северна Македонија“.

Предложене су измене у уводном делу Устава, у складу с Преспанским споразумом постигнутим између Атине и Скопља, уз измене два члана Устава, рекао је портпарол Владе Миле Бошњаковски, преноси МИА. Влада је, додао је, предложила и измене које јачају „пограничне гаранције“ у члану 3 Устава, а који је већ измењен 1992.

– Нови предлог заговара поштовање суверенитета, територијалног интегритета и политичке независности суседних земаља, чиме се јачају гаранције постојећих граница и изјављује да Македонија нема територијалних амбиција. То значи заштиту територијалног интегритета Републике Македоније и суседних држава – појаснио је Бошњаковски.

Влада предлаже, навео је, и измену Члана 49 о македонској дијаспори, који је такође мењан 1992, а у складу с тим амандманом „Македонија се стара о културним, економским и социјалним правима представника македонског народа и свих својих држављана у иностранству, не мешајући се у суверена права других држава и њихова унутрашња питања ни у ком облику и ни из ког разлога“

Сада је на члановима парламента, без обзира на њихову страначку припадност, да изразе своје мишљење о владином предлогу.

– Они имају историјску дужност и обавезу према грађаима да утру Македонији пут ка стабилности, безбедности и економском просперитету. То је пут ка ЕУ и НАТО-у који је утрт Споразумом између Македоније и Грчке – истакао је Бошњаковски.

Посланици би, закључио је, требало да донесу одлуку која ће следити вољу народа исказану на референдуму одржаном 30. септембра и која ће „Македонију учинити бољим местом за живот“.

За изгласавање уставних промена владајућој већини коју чине СДСМ и ДУИ потребна је двотрећинска већина од 80 гласова, а то значи да је неопходна подршка девет посланика опозиционе ВМРО-ДПМНЕ.

Из ове странке, међутим, поручују да премијер Зоран Заев нема легитимитет да мења идентитет, историју, културу и традицију Републике Македоније, преноси МИА.

– И поред нерегуларности, заплашивања, поткупљивања грађани су рекли НЕ – наводи се у саопштењу ВМРО-ДПМНЕ.

 

Извор: Telegraf.rs/Tanjug

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ