Србија

НАТО ЈЕ БОМБАРДОВАО СРБИЈУ ДА БИ СТВОРИО КОСОВО КАО ДРЖАВУ: Дачић открио због чега су нам падале бомбе на главу

Да ли мислите да ћемо ми ући у НАТО? Нећемо, ни у Источни блок, рекао је шеф српске дипломатије

Министар спољних послова Ивица Дачић изјавио је данас у Темишвару да је Европска унија стретешки циљ Србије, али и оптужио ЕУ и Запад за непоштен однос према Србији.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Дачић је на скупу „Безбедносни изазови на Балкану“, који је отворио с министром спољних послова Румуније Теодором Мелешкануом, рекао да Србија неће „признати Косово ни по коју цену, јер то није питање ЕУ или Косово“.

„Наш стратешки циљ је улазак у ЕУ, а не можемо да удјемо док не постигнемо правно-обавезујући споразум са Косовом. А да ли неко у ЕУ зна шта треба да пише у том споразуму? Да ли то значи да Србија треба да призна Косово“, навео је он.

Дачић је рекао да Србија жели мирно решење али не и понижење, као и да „цинично делује да земље које су признале Косово говоре да нема промена граница“.

„У ЕУ говоре да нема промена граница, а шта је са границама Србије. Прво су их срушили, а после тога нема више промене граница. Ми то не прихватамо, па макар то долазило из Брисела, Вашингтона, Москве. Кад Каталонија хоће да се отцепи то не може, а кад Косово хоће онда може. То није поштено“, рекао је Дачић.

Он је рекао да за „неконтролисани распад“ Југославије „највише“ треба оптужити међународну заједницу. „То нас је довело да смо имали заостајање од 30 година у односу на вас, земље источне Европе, које су све постале чланице ЕУ“, додао је Дачић.

„ЕУ уместо да је контролисано моделирала распад Југославије, дозволила је једностране акте појединих актера и признала их“, рекао шеф српске дипломатије.

Дачић је навео да је сада призната „и седма јединица која никад није постојала – то је Косово, које је једностраним актом прогласило независност“. Навео је да ЕУ тражи да решења у дијалогу Београда и Приштине не треба да утичу на друге земље у региону, док заборавља да су донета решења која су срушила територијални интегритет Србије.

Министар је рекао да је НАТО бомбардовао Србију да би се „створило Косово као држава“. „Да ли мислите да ћемо ми ући у НАТО? Нећемо, ни у Источни блок, уколико постоји“, додао је он.

Дачић је навео да Србија жели што боље односе с НАТО-ом, али да ће требати „времена да се избрише сећање да је НАТО бомбардовао једну земљу која је дала толике жртве за слободу Европе“.

Он је навео да је за проблеме на Балкану потребно више разумевања медјународне заједнице и да се Београд у том погледу труди да води балансирану спољну политику која уважава све стратешке циљеве Србије, додајући да не може увести санкције Русији која је „темељ одбране територијалног интегритета Србије у УН“.

„Како да разумемо да неко инсистира на територијалном интегритету Крима и Украјине, а признаје Косово“, рекао је Дачић.

Дачић је рекао да је „20. век је изгубљени век за Србију и српски народ“ и да су Срби после Првог светског рата хтели Југославију, јер су то од њих „тражили Хрвати и Словенци, који су је први рушили после тога“.

„Са Косова је протерано 200.000 Срба после 1999. године, за ових 20 година се вратило 1,9 посто. У Приштини је било 40.000 Срба пре двадесет година, а сад их има неколико стотина. Да ли је то мултиетничко Косово? У Сарајеву је било 150.000 Срба 1991. године, данас их има 2.000. У Хрватској 1991. године било 560.000 Срба, сада их је 180.000. То је поразан крај 20. века за Србију, која је победила у оба светска рата“, рекао је Дачић.

 

Извор: Espreso.rs

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ