Србија

ШЕФ НАТО СТОЛТЕНБЕРГ ОБЕЋАО: БРАНИЋЕМО СРБЕ ОД ШИПТАРА! Уведена ‘црвена линија’ између Београда и НАТО!

Генерални секретар НАТО пакта Јенс Столтенберг обећао је председнику Србије Александру Вучићу да ће одбранити Србе на Косову од евентуалних нових напада шиптарских екстремиста

Столтенберг и Вучић су договорили увођење ‘црвене линије’ између Београда и команде НАТО пакта, која ће бити коришћена у критичним тренуцима попут недавног упада специјалаца РОСУ на језеро Газиводе. У случају нових напада Албанаца на север Косова, КФОР ће реаговати одмах и заштитиће Србе, обећао је јуче шеф НАТО! Вучић и Столтенберг разговарали и о потреби да се не смањи број војника КФОР на Косову, јер би то био изузетан ризик за тамошње становништво.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Сви беже од одлука
Вучић је рекао да је молио Столтенберга да не смањује мисију КФОР на Косову и да је са њим договорио да у случају кризне ситуације може сваког тренутка да ступе у контакт.

– У сваком тренутку, за неколико минута моћи ћемо да ступимо у контакт са Столтенбергом и разговарамо о насталим проблемима. Много ми је лакше јер ће Србија сада на најбржи начин моћи да помогне у заштити становништва. КФОР је данас једина заштита за српски народ на Косову и зато сам затражио од Столтенберга да се она не смањује. Надам се да се Срби на Косову осећају мало безбедније после позитивних порука које је Столтенберг изнео – истакао је Вучић. Према његовим речима, велики проблем Београда и Приштине јесу различити ставови и гледања у погледу неколико инцидената који су се догодили на Косову.

– Важно је да смо се сагласили да, ако буде било какве врсте изазова, инцидената, немира, хапшења, треба одмах да контактирам са њим, а он ће ми одговорити. Приликом недавног инцидента на Газиводама било је лакше да добијем Американце него неке Европљане… Хвала Јенсу што се није крио као многи… Пола тих светских бирократа се крије кад је кризна ситуација. Нисмо знали да ће на север Косова доћи људи са дугим цевима, аутоматским пушкама и снајперима. Да ли су знали Еулекс и НАТО, то не знам, али нико од регионалне полиције није знао… – нагласио је Вучић.

Јенс Столтенберг, на другој страни, казао је да КФОР постоји на Косову да би штитио све заједнице, па и српску, и да има задатак да очува безбедну и мирну средину.

– Брине ме тенденција да се националистичка реторика враћа на сцену. Само људи из овог региона могу да реше проблеме, то не може да уради Брисел, који може само да помогне или да пружи савет. Зато је битно да КФОР буде на Косову, да реагује и заштити када је то потребно. КФОР треба да настави присуство како би се смањила напетост. Позивамо све да се суздрже од провокативних дела и говора – подвукао је Столтенберг.

Спремни на све
Милован Дрецун, председник Канцеларије за КиМ, оцењује да Србија ни по коју цену неће признати самопроглашену државу, ма шта Албанци покушали да ураде.

– Они сада покушавају да заузму максималистичке позиције у расплету косовског чвора који се очекује. Они потпуно затварају врата за дефинисање и реализацију било каквог статуса српског народа на Косову, који би му обезбедио сигурност и опстанак. Рецимо, нема ни говора о томе да су спремни да формирају Заједницу српских општина – закључује Дрецун.

Вучић данас и сутра у Казахстану
Председник Вучић боравиће у посети Казахстану данас и сутра. Након свечаног дочека, који ће бити приређен у палати „Акорда“ у Астани, Вучић ће се састати са председником Нурсултаном Назарбајевим.
Током сусрета биће одржана церемонија доделе одликовања, кад ће Назарбајеву бити уручен Орден Републике Србије на великој огрлици, док ће Вучић бити одликован Орденом пријатељства првог реда Републике Казахстан.
Програм посете обухвата и састанак Вучића са премијером Бакитџаном Сагинтајевим и учешће Пословном форуму Казахстан – Србија.

 

Извор: Informer.rs

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ