Русија

Скандал! Украјинска књижевница напустила студио јер је водитељка говорила на руском (Видео)

Украјинска књижевница Лариса Ницој приредила је скандал у емисији телевизије „Њуз ван“, која је ишла уживо, јер је водитељка одбила да прича на украјинском језику након што је она инсистирала на томе.

Наиме, она је покушала да убеди водитељку да се јавности обраћа на украјинском језику, међутим, након што је водитељка то одбила да учини, књижевница је напустила студио.

„Не разумем најбоље где сам дошла. Нико ми није рекао да је ово телевизија националне мањине. Ако сте ви телевизија са националном фреквенцијом, замолила бих вас да говорите на украјинском“, рекла је Ницојева.

Ницојева је оптужила водитељку и да не поштује одлуку Уставног суда која обавезује медије да употребљавају искључиво украјински језик и додала да наводно постоји члан који говори да у случају да се ова одредба не поштује, новинару прети до осам година затвора.

„Нећете ви мени одређивати на ком језику ћу да говорим. Наш програм је 80 одсто на украјинском језику, а ову емисију водимо на руском, а ако нам Устав то не брани да радимо, засигурно нећете ни ви“, одговорила је новинарка.

Међу гостима у емисији био је и посланик Врховне раде Несто Шуфрич, који је покушао да уразуми књижевницу рекавши јој да није у праву и да обмањује јавност тим тврдњама.

Иначе, нови закон, који је ступио на снагу 2016. године у Украјини, подразумева да 55 одсто укупног телевизијског програма мора бити на украјинском језику.

 

Извор: rs.sputniknews.com

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ