Регион

ДОШЛИ СРБИ – ВАНРЕДНО СТАЊЕ У ПОДГОРИЦИ: Овакву болештину МОГУ ДА СМИСЛЕ САМО МИЛОГОРЦИ!

Карата за утакмицу Црна Гора – Србија нема у слободној продаји, фудбалску експедицију из Београда дочекала је полиција, а планирано је затварање кафића, кафана и бутика, као да је полицијски час

Прва фудбалска утакмица између репрезентација Црне Горе и Србије заказана је за четвртак од 20:45 часова. И док сви очекују прави фудбалски спектакл две „братске“ репрезентације доскора заједничке државе, што потврђују и речи председника Фудбалског савеза Црне Горе Дејана Савићевића – „нека победи бољи“, истинске љубитеље фудбала разочарала је одлука организатора, према којој за меч са Србијом неће бити карата у слободној продаји.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

То је дефинитивно потврдио и портпарол ФСЦГ Бранко Латиновић, правдајући то никад већим бројем захтева за куповину улазница путем резервације.

– Слободне продаје улазница за утакмицу Лиге нација против Србије неће бити. Све карте су продате путем требовања. Захтеви који су стигли у Фудбалски савез били су такви да би могли попунити дупло већи капацитет. Комплетан контигент улазница којих је било укупно 10.700 продат је физичким и правним лицима, која су у претходном периоду стално требовале улазнице за утакмице наше фудбалске репрезентације – казао је Латиновић.

Поред ове чињенице, коју су многи протумачили као поруку да на трибинама стадиона под Горицом у мечу са Србијом могу бити само „подобни“ или „одабрани“, ФСЦГ је саопштио да је меч Црна Гора – Србија такође проглашен и утакмицом „високог ризика“.

О томе говори детаљ да је фудбалску експедицију Србије одмах по слетању из Београда дочекала црногорска полиција, што је према писању портала РТЦГ „не тако чест потез“, који показује „колико домаћин максимално озбиљно схвата гостовање Србије у првом историјском мечу две репрезентације од осамостаљења“.

У склопу појачаних мера безбедности, Управа полиције је такође саопштила да ће током читавог „спортског дана“ практично све улице у центру Подгорице бити затворене за саобраћај, а постоји могућност и да ће центар града бити практично пуст, због индиција да ће се забранити рад кафана, локала, бутика и ресторана…

Све у свему, чини се да се фудбалска утакмица Црна Гора – Србија може примарно посматрати из два угла. Први је свакако онај лепши, који говори о нескривеном пријатељству играча, стручних штабова и фудбалских радника обеју селекција.

– У репрезентацији Србије имам много другова, биће помало необично – признаје капитен црногорске селекције Стеван Јоветић.

Са друге стране, у читаву ствар је нажалост своје прсте поново уплела и политика, јер би другачије готово немогуће било објаснити на основу којих параметара је меч „братских селекција“ проглашен високоризичним.

Када је у питању незадовољство навијача због чињенице да се улазница за меч са Србијом по први пут није могла купити ни на билетарници, нити без копије личне карте, новинар спортске редакције ДАН Дејан Папић подсећа да ни до сада контигент карата који се пуштао у слободну продају приликом наступа црногорске селекције није био велики, те да је увијек био неких 1000 улазница.

Узевши у обзир да је капацитет стадиона под Горицом „због безбедности“ смањен за тих 1000 места, као и да се за навијаче српске репрезентације, односно Фудбалски савез Србије по правилима морало обезбедити 5 одсто улазница, овај новинар није превише изненађен што овог пута није било карата у слободној продаји за црногорске грађане.

Он ипак сматра да се можда и у овом случају могао обезбедити одређени контигент улазница за народ.

– Моје мишљење је да је требало пустити барем 1000 улазница у слободну продају, али и оно што је (у Фудбалском савезу) речено, да су имали толико требовања да би испунили и два стадиона, сигурно је тачно. Јер ипак, Србија је Србија и једном долази, а и ко зна када ће следећи пут – каже Папић.

Са друге стране, искусни новинар Матија Николић сматра да је било потпуно непотребно фудбалску утакмицу Црна Гора – Србија проглашавати мечом високог ризика, те да на тај начин „црногорска власт ствара привид да се репрезентација Србије овде не воли, већ да се гаје нека друга осећања“.

Он се у том смислу посебно осврнуо на детаљ да је српска селекција добила полицијску пратњу одмах по слетању на подгорички аеродром.

– Посебно је проблематичан полицијски дочек репрезентације Србије, као да се дочекују најгори непријатељи, а не репрезентација за коју навија већина грађана Црне Горе. Од кога полиција штити српске репрезентативце? Од народа у Црној Гори сигурно не, јер су нам они у овом тренутку најмилији гости, а довољно је ружно и што су гости, јер би овде требало да се осећају као са својима – каже Николић.

Наш саговорник додаје да је привид у јавности који се на тај начин жели наметнути може бити јако опасан, али и да се такво расположење може продуковати само по „диктату власти“, што никако није и већинско расположење у Црној Гори.

– Што је мање грађана Црне Горе за овакву политику, то власт бесомучније истрајава на идеји да направи што већи јаз између Црне Горе и Србије и између једног истог народа. То се као увијек преламало и на спорту и зато овакве немиле ситуације – каже Николић.

– Како год било, репрезентација Србије има огроман број навијача у Црној Гори који ће бодрити њену селекцију. Многима ће бити свеједно ко ће победити, јер и једну и другу репрезентацију сматрају својом, а грађанима заиста нису потребне било какве немиле сцене на утакмицама братских репрезентација. Остаје да видимо за шта се одлучила црногорска власт, која и једина може бити одговорна за било какав инцидент. Ипак, надам се да ће спорт на крају успети да превлада све тензије – закључује он.

 

Извор: rs.sputniknews.com/Informer.rs

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ