Регион

МИЛОВ ПОКЛОН ПАПИ ИЗАЗВАО БУРУ: Мило Ђукановић обрукао Црну Гору

ХОЋЕ ли римокатолички поглавар папа Фрања икада ставити на главу црногорску капу коју му је пре неколико дана приликом посете Ватикану уручио црногорски председник Мило Ђукановић, не зна се, али је овај гест изавао још једну у низу подела грађана државе подно Ловћена.

Јер, на поклоњеној капи скинут је грб државе, а на месту где су до обнове државности 2006. године била оцила, извезени су иницијали Х. М. Б., што је папино световно име – Хорхе Марио Бергољо.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Капа, као део народне ношње, један је од најупечатљивијих орнамената, а у свести црногорског народа сврстава се у ред симбола попут заставе, па је и гест председника различито дочекан. У Управи за заштиту културних добара Црне Горе, сматрају да у поклон-капи за папу, нема ничега понижавајућег.

– Постављањем иницијала папиног световног имена, цела прича је завршена – кажу, за „Новости“, у овој управи. – На темену мушке капе, кроз историју се јављао велики број мотива. У време Петра Првог Петровића Његоша, перјаници су на капама носили почетна слова нахије којој су припадали. За време Данила Првог, на капама су ношени његови иницијали. Током протока времена, мењали су се и владари, па самим тим и мотиви на капама. Тако су, на пример, у доба краља Николе ношени његови иницијали исписани ћирилицом – НI и НIЖ (Никола Први живео!).

Сенатори, перјаници и капетани такође су носили капе са различитим грбовима. И црногорски грађани муслиманске вероисповести израђивали су капе зелене боје на којима је био извезен грб Црне Горе.

Међутим, тако не мисле сви. Бивши министар културе Будимир Дубак, сматра да се ради „о скандалу великих размера“.

– То је само још један допринос општој бруци коју званична Црна Гора данас чини пред Богом и пред људима – каже Дубак. – Ово што је урадио председник Црне Горе поклањајући папи капу са његовим световним именом, то је по мом мишљењу увреда и за Црну Гору и за самога папу.

Он подсећа да је аутор изворне црногорске капе Петар Други Петровић Његош.

– Зна се које она симболе садржи – опточена је црном свилом, која је корота за Косовом, црвена површина је крв и страдање косовских јунака, на њој је и пет златних полукругова и оцила као четири слова „С“ која су у народу формулисана као „Само слога Србина спасава“ – истиче наш саговорник. – Црногорска капа је велики симбол његошевске Црне Горе у сваком погледу. Захваљујући свим фалсификатима она је толико пута оскрнављена, али ово што је урадио Ђукановић је све превазишло.

 

Извор: Novosti.rs

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ