Србија

Србија 2025. у ЕУ? Илузорно! Најјача немачка опозициона партија тражи референдум о проширењу Уније

Фото: Pixabay.com

Учлањење држава Западног Балкана у ЕУ доноси промене „у правцу балканзације ЕУ, што ми уопште не желимо, а да претходно не питамо наш народ да ли је са тиме сагласан“ – кажу у АфД-у

Клуб посланика екстремно десничарске Алтернативе за Немачку (АфД), највеће опозиционе партије у немачком Бундестагу, захтева референдум у Немачкој о чланству земаља Западног Балкана у Европској унији.

Посланик у Бундестагу Зигберт Дрезе је у Берлину изјавио да учлањење држава Западног Балкана у ЕУ доноси промене „у правцу балканзације ЕУ, што ми уопште не желимо, а да претходно не питамо наш народ да ли је са тиме сагласан.“

Стога ће АфД у скорије време организовати народни референдум о том питању, рекао је Дрезе, преноси ДПА.

Према његовим речима, Алтернатива за Немачку сматра да је Јункеров датум за пријем нових чланица, 2025. година, тотално илузоран и контрапродуктиван.

Скоро све земље Западног Балкана имају структурне проблеме са корупцијом и организованим криминалом, казао је Дрезе и подсетио да његова странка принципијелно поздравља укључење Западног Балкана у ЕУ, под условом да се испуне бројни услови, попут независног правосуђа.

Посланик АфД у Бундестагу Харалд Вајел сматра да би нека врста Западнобалканске уније, која би била ван било каквог великог решења у оквиру ЕУ, била једна од могућих опција.

Он сматра да би то могао да будем „план Б или Ц, а можда чак и најизгледнији и најбољи план А“.

 

Фото: Pixabay.com

Извор: Telegraf.rs/Fonet

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ