Свет

НОВО ЗАТЕЗАЊЕ ОДНОСА: НАТО изводи двадесетак „експеримената“ на вежбама код граница са Русијом

Маневри у којима ће учествовати око 50 хиљада војника из 30 земаља, међу којима нису само чланице НАТО-а

НАТО планира да спроведе око 20 „експеримената“ током највећих вежби у последњих неколико година близу граница Русије „Тридент Јунцтуре“, које ће се одржати од 25. октобра до 7. новембра, саопштила је Алијанса.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Маневри у којима ће учествовати око 50 хиљада војника из 30 земаља, међу којима нису само чланице НАТО-а, већ и земље-партнери, одржаће се у Норвешкој.

„Вежбе ће обезбедити средину за тестирање, разјашњавање и даље развијање постојећих или нових могућности. Координисањем и интеграцијом експеримената организација и земаља НАТО-а у ТРЈЕ18, НАТО настоји да обезбеди најбоље експерименталне резултате, не излажући ризику задатке вежби“, наводи се на сајту команде.

Један од таквих експеримената биће одрађивање оперативног формирања координационо-командног модула за распоређивање и контролу снага војног ваздухопловства које пружају земље-савезнице.

У уторак је генерал-пуковник Оружаних снага Норвешке Руне Јакобсен на брифингу у НАТО-у саопштио да ће државе које не узлазе у састав НАТО-а, Шведска и Финска, отворити свој ваздушни простор за операције у оквиру вежби „Тридент Јунцтуре“.

Према његовим речима, главна област војних вежби налазиће се на удаљености више од хиљаду километара од границе са Русијом, а ваздушне операције могле би се одвијати на удаљености од 500 километара од границе.

 

Извор: Srbija Danas/Novosti

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ