Свет

Србија постала део Франкофоније, придружени члан постало и Косово: Ево шта то тачно значи

– Франкофонија је велики мултилатерлани скуп где учествује 80-ак држава, што у својству сталних или придружених чланова или посматрача – изјавио је Ивица Дачић

Србија је данас на састанку сталних чланова Франкофоније добила статус придруженог члана, једногласним прихватањем свих 50-ак сталних чланова, изјавио је министар спољних послова Ивица Дачић, оценивши да ће за Србију то значити један корак даље у унапређењу статуса, али и даљем развоју сарадње у оквиру те веома значајне организације.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Он је указао да је Франкофонија, велики мултилатерлани скуп који се ове године одржава у Јерменији и где учествује 80-ак држава, што у својству сталних или придружених чланова или посматрача.

Дачић је истакао да је Франкофонија организација која не окупља само државе, а данас је, како је додао, и Луизијана добила статус, а из Канаде постоје два, три члана који су такође чланови Франкофоније.

– Статус придруженог члана практично добијају сви који изразе такву жељу и држве и региони. Поводом захтева Косова, 13 земаља сталних чланица, поднело Декларацију којом каже да је то што је Косово добило статус придруженог члана не значи да се прознаје Косово као држава и да њихов став о Косову остаје непромењен – пренео је министар.

Он је напоменуо да је и овај скуп искористио за низ билателарних састанака са низом земаља о темама које су за нас најважније као што је питање Косова.

– У нашим разговорима да представницима других држава постигли смо значајне договоре који се тичу нашег најважнијег питања, а то је питање територијалног интегритета и имамо велико разумевање од тих држава за позицију Србије. С обзиром да је велики број њих у перидоу од 10 година признао Косово са њима разговарамо да повуку признање и ти разговори су врло успешни – навео је Дачић.

Он је додао да неће саопштавати са којим се све државама у том смислу преговара, како би „тај посао завршили до краја“.

– У сваком случају овде је присутан велики број земаља са којима смо причали и у Њујорку и ми те наше активности радимо и даље и очекујемо да у наредних месеци број држава које су признале Косово падне испод 100 – напоменуо је министар.

С друге стране, Хашим Тачи је на свом налогу на Фејсбуку да је захвалан државама чланицама за афирмацију Косова у франкофонској породици и за њихову сталну подршку.

Lajmi i mirë i radhës për Kosovën vjen nga Armenia. Nga vëzhguese, Kosova u bë anëtare e asociuar e Organizatës…

Posted by Hashim Thaçi on Thursday, October 11, 2018

Министар спољних послова Косова, Беџет Пацоли, навео је да је ово велики дипломатски успех.

– Након потврђивања успостављања нашег статуса у организацији Франкофоније, Косово је одмах ставило у ред чланова ове моћне светске политичке организације – навео је у свом статусу.

Pas konfirmimit të ngritjes së statusit tonë në Organizatën e Frankofonisë, Kosova menjëherë u vendos në rreshtin e…

Posted by Behgjet Pacolli on Thursday, October 11, 2018

На овом мултилатералном скупу учествовало је око осамдесет држава у својству сталних чланова, придружених чланова или посматрача.

 

Извор: Telegraf.rs/Tanjug

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ