Србија

Србија се великодушно понудила да организује НАТО вежбу, треба да будете наш партнер: Јасна порука Алијансе

Свакако би требало да наставимо да радимо заједно – поручили су из НАТО

Србија треба да буде важан партнер НАТО-а и да учествује у различитим активностима и стварним ванредним ситуацијама, каже директор међународне теренске вежбе Евроатлантског центра за координацију активности у пружању хитног одговора (ЕАДРЦХ) при НАТО-у Клаудију Зоикаш.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– Свакако би требало да наставимо да радимо заједно и да Србија буде важан партнер који ће учествовати у нашим активностима и стварним ванредним ситуацијама – рекао је Зоикаш у интервјуу за Радио Слободна Европа.

Оценио је да је „одлично“ што се Србија „великодушно понудила“ да од 8. до 11. октобра буде домаћин вежбе „Србија 2018“, коју су заједно организовали НАТО ЕАДРЦХ и МУП Србије.

Према његовим речима, све земље учесница импресиониране су како је трансформисана база вежбе у Младеновцу на месту бивше касарне Багремар.

Директор међународне теренске вежбе ЕАДРЦХ је, такође, оценио да је „добро знати да ће овај центар у будућности постати национални центар за тренинг, што значи да ће цео овај напор довести до тога да се спасиоци обучавају како би спасавали животе у Србији“.

– Можемо сарађивати на много начина – овде ћу се осврнути на стварне ванредне ситуације. У случају стварне ванредне ситуације, држава, ако је озбиљно погођена размерама катастрофе, може се позвати на међународни механизам за координацију одговора на катастрофу. Једна од опција је да контактира НАТО центар ЕАДРЦХ – рекао је Зоикаш, подсећајући да је Србија са овим центром сарађивала и раније.

Као главни циљ вежбе, Зоикаш је навео побољшање капацитета тимова, који раде заједно, односно интероперабилност.

– То је практицно реални приказ ситуације у којој ће тимови сарађивати када дође до неке катастрофе. Веома је важно да увежбавају своје способности да узајамно делују, јер то је управо главни циљ вежбе. Побринули смо се за то да на свакој локацији буду тимови који долазе из различитих држава или тимови из различитих дисциплина, примера ради, тимови за спасавање у урбаним срединама и медицински тимови сарађују на свакој од локација – објаснио је он.

Зоикаш је оценио и да је начелник Сектора за ванредне ситуације МУП-а Србије Предраг Марић „сјајан лидер“, који је саставио сјајан тим људи за планирање ове вежбе.

– Они су успели у томе да оно што је испланирано заиста тако буде и реализовано – рекао је Зоикаш.

Напомињући да је за све земље важно да иду у корак с новим технологијама, Зоикаш је, ипак, указао да се не може рећи да је једна земља „спремнија“ од друге, а као пример навео је да Србија има најсавременији систем који снима фотографије са различитих локација и чини их доступним у реалном времену онима који доносе одлуке у Београду или негде другде.

– И то се управо дешава. Имали смо цепелин изнад једне од локација на којој се организује вежба. Ја то до сада нисам имао прилике да видим на неким другим вежбама. Тако да, ако посматрате различите земље, свака од њих је у нечему добра, у нечему би могла да се унапреди. То је оно што је сјајно код ове вежбе – имамо учеснике из толико земаља који раде заједно и показују технологију којом располажу, ми практично учимо једни од других – рекао је Зоикаш.

 

Фото: Pixabay.com

Извор: Telegraf.rs/Tanjug

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ