Србија

Лазански: Повратници из Сирије опасни за Косово, БиХ и Рашку

Опасност од повратника са ратишта из Сирије који су се борили на страни такозване „Исламске државе“ постоји, али она се не доводи у везу само за територију Косова и Метохије, већ и за БиХ, Македонију, па и Рашку, изјавио је војно-политички аналитичар Мирослав Лазански.

Поводом недавног хапшења шесточлане групе џихадиста на Косову и Метохији под сумњом да су планирали нападе у Грачаници и Косовској Митровици, Лазански је истакао да је одговорност за безбједност на подручју Косову и Метохији на припадницима Кфора.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

„Проблем је што ми немамо контролу на Косову и Метохији и зато је то питање за Кфор. Они су задужени за безбедност у јужној српској покрајини“, рекао је Лазански за Радио-телевизију Србије.

Најаве о могућим нападима џихадиста на израелске мете и Кфор, према Лазанском, нису реалне.

„Напад на Кфор би био врхунац њихових амбиција. Што се тиче Израелаца њих нема у овом региону, а и када долазе спортске екипе они не путују без припрема безбедносних структура. Дакле, остају Срби са Космета који су потенцијално лака мета јер нису ни наоружани, ни обучени, али за њихову безбедност је такође одговоран Кфор“, објашњава Лазански.

Према његовим ријечима, етаблирање некаквог исламског калифата у средини гдје постоји Кфор и друге безбједносне структуре није реално, иако је могуће да, због помјерања становништва из села у градове, џихадисти користе напуштена и удаљена села за скривање.

Што се ситуације послије избора у Бих тиче, војно-политички коментатор „Политике“ сматра да не треба много пажње придавати изјавама Жељка Комшића када је у питању Косово и Метохија, јер не вјерује да може доћи до прегласавања у Предсједништву БиХ.

Лазански је рекао да не разумије ни шта значи супротстављање Сарајева изградњи моста на Пељешцу, тим прије што БиХ користи хрватску луку Плоче.

„Хрватска има потребу да направи тај мост и не видим разлог зашто би Сарајево то блокирало“, рекао је Лазански.

 

Извор: Srna

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ