Регион Србија

Ништа им није свето! Мило у понедељак ХАПСИ српског патријарха?! Иринеј ипак иде у ЦГ

Нема срама

Патријарх Српске православне цркве Иринеј најавио је да ће, упркос забрани уласка, у понедељак отпутовати у посету верницима у Црној Гори!

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Само неколико дана пошто је режим у Подгорици наводно направио „црну листу“ непожељних људи из Србије, патријарх је најавио да ипак иде у Црну Гору. Како јављају подгорички медији, тамошњој полицији већ је издато наређење да патријарха СПЦ чим се појави на граници приведу, саслушају и депортују у Србију?!

На сајту Архиепископије београдско-карловачке објављено је да патријарх Иринеј и делегација СПЦ планирају да следеће недеље, осим Подгорице, обиђу и Цетиње и Острог. У делегацији ће бити више од 20 људи, међу којима и патријарт антиохијски и митрополити Василије, Јосиф и Порфирије.

Домаћин патријарху и његовој пратњи требало би да буде митрополит Амфилохије. Патријарх планира да током неколико дана посети најзначајније светиње у Црној Гори, али и Србији: Цетињски манастир, Острог, Пећку патријаршију, Високе Дечане, Жичу, Студеницу…

Иначе, патријарх Иринеј се на неформалној „црној листи“ људи нашао после изјаве да је положај Срба у Подгорици гори него у доба Турака, као и да Ђукановићев режим хоће да отме имовину СПЦ.

– Увиђам да је то незамисливо у нашем времену. Да су то радили Турци или усташе у своје време, то би се могло разумети и схватити. Али да се то ради у времену мира и слободе, у времену када владају принципи закона и законитости, то је неприхватљиво, не само за Европу него и за Азију – рекао је тада патријарх Иринеј.

Лидер покрета „Заветници“ Стефан Стаменковски каже да Подгорица очигледно има план.

– Још је папа Рацингер (Бенедикт XВИ, прим. аут.) Рекао да би било најбоље да се СПЦ подели и тако раздробљена лакше уђе у унију са Ватиканом. Та се стратегија спроводи у Црној Гори. Радује ме што патријарх поступа као духовни пастир и не повлачи се пред забранама. Забрана посете била би нецивилизацијска – упозорава Стаменковски.

 

Извор: Srbija Danas/Informer.rs

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ