Србија

РУСИЈА НАМ ИСПОРУЧИЛА МОЋНО ВОЗИЛО: Теренац ЧЕЧЕНСКИХ СПЕЦИЈАЛАЦА стигао у Србију

Предвиђено је да возило може да носи и беспилотну летелицу

Србија је наручила неколико војних теренских возила за трочлану посаду чаборз М-3, разрађених у Центру снага специјалне намене у Гудермесу у Чеченији.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– Србији смо већ испоручили једно возило, потписали смо споразум за нове испоруке. Српском министру одбране се веома допало ово возило. Неке детаље ћемо подесити специјално за потребе српске војске и наставићемо да извозимо теренце за Србију – рекао је први заменик начелника команде Федералне војске националне гарде Руске Федерације у Чеченији Данил Мартинов.

Чаборз М-3 се изузетно добро показао у тешким пустињским условима на истоку Србије. Реч је о веома интересантном возилу, дужине око 4 метра и тежине до 1.500 кг. У зависности од верзије (М3/М6), способан је да превезе 3 до 6 људи и око 800 кг додатног терета. При томе, максимална брзина возила је негде око 130 км/х, а његов досег са пуним резервоаром је и око 800 км. Наоружан је комплетним арсеналом који је неопходан за овакве операције. Ту се пре свега мисли на митраљез печенег, затим тешки митраљез корд, као и на аутоматски бацач граната АГС „Пламја“/“Балкан“.

Предвиђено је да возило може да носи и беспилотну летелицу, као и да евакуише рањене и погинуле припаднике специјалних тимова.

Захваљујући компактним димензијама и релативно малој тежини, може да се транспортује и војно-транспортним хеликоптерима.

 

Извор: Srbija Danas/Srpski Telegraf

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ