Русија

Спремају хаос: ПУТИН САЗВАО ХИТАН састанак Савета за безбедност Русије

Председник Русије Владимир Путин разговарао је у петак увече са сталним члановима Савета за безбедност Русије о питањима унутрашње и спољне политике, укључујући ситуацију у вези с Руском православном црквом у Украјини, саопштио је портпарол руског председника Дмитриј Песков.

Саветовање је одржано у Москви након завршетка радне посете Путина Могиљеву, где је раније у петак заједно с председником Белорусије Александром Лукашенком учествовао на Форуму региона Русије и Белорусије.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

На саветовању су били премијер Русије Дмитриј Медведев, председници оба дома руског парламента, Валентина Матвијенко и Вјачеслав Володин, шеф администрације Кремља Антон Вајно, секретар Савета за безбедност Николај Патрушев, министар унутрашњих послова Владимир Колокољцев, шеф руске дипломатије Сергеј Лавров, министар одбране Сергеј Шојгу, директор Федералне службе безбедности Александар Бортников и други.

Цариградска патријаршија одлучила је да започне процес признавања аутокефалности цркве у Украјини, као и да под хитно обнови своје представништво у Кијеву. Цариград је такође скинуо анатему коју је Руска православна црква увела против поглавара самопроглашене Кијевске патријаршије Филарета, као и против поглавара неканонске Украјинске аутокефалне православне цркве Макарија.

Цариградска патријаршија је практично саопштила да полаже право на Украјину, укинувши правне обавезе из историјског писма из 1686. године о предавању Московској патријаршији права да именује митрополита кијевског.

 

Извор: rs.sputniknews.com

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ