Регион

Црна Гора се буни против признања Косова: Српски национални савет тражи референдум

Напомињу да је иницијатива урађена у складу са позитивним законодавством и Уставом Црне Горе

Српски национални савет у Црној Гори поново је позвао председника Мила Ђукановића и Демократску Црну Гору да се изјасне о иницијативи за поништење одлуке црногорске Владе о признању такозване државе Косово.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Како подсећа у саопштењу, Српски национални савет је покренуо иницијативу за одржавање референдума за поништење те одлуке и то након изјаве председника црногорске Владе да је одлука о признавању изнуђена, противно вољи 85 одсто становништва Црне Горе.

Покрећући иницијативу, Српски национални савет је затражио од председника Црне Горе, свих парламентарних партија у Скупштини Црне Горе и свих посланика појединачно да се изјасне о њиховом захтеву, чиме би, како наводе, били испуњени услови за одржавање референдума, преноси Тањуг.

Напомињу да председник има обавезу да се на писани позив Српског националног савета, који је кровна институција српског народа и регистрована у оквиру система државе Црне Горе, изјасни у писаној форми о покренутом питању, те захтевају да он то учини хитно.

Такође, од Демократске Црне Горе траже да се на органима партије изјасни о покренутој иницијативи.

Напомињу да је иницијатива урађена у складу са позитивним законодавством и Уставом Црне Горе, у складу са демократским начелима, те сматрају да је „опозициона и морална обавеза Демократске Црне Горе да подржи иницијативу о поништењу одлуке о признавању лажне државе Косово, без обзира на крајњи исход у парламентарној процедури“.

 

Извор: Telegraf.rs

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ