Регион Србија

НЕ ПЛАШИ СЕ МИЛОВИХ ПРЕТЊИ ХАПШЕЊЕМ: Патријарх Иринеј не одустаје од посете Црној Гори

Патријарх Српске православне цркве Иринеј већ је купио авионске карте за понедељак и не одустаје од посете Црној Гори, упркос наводним упозорењима режима Мила Ђукановића да је тамо непожељан и да ће бити ухапшен и депортован у Србију.

Српски патријарх у Црну Гору иде у друштву патријарха антиохијског и целог истока Јована Десетог, који је у званичној посети СПЦ до 19. октобра, а који ће сутра први пут посетити Црну Гору. Митрополит загребачко-љубљански Порфирије Перић потврђује да ће се наћи у делегацији СПЦ, која, упркос претњи забраном уласка, не одустаје од пута.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– Ништа званично на ту тему нисмо добили нити чули, патријарх ће тамо ићи. Само смо у новинама прочитали о тим претњама, што је потпуна спекулација и провокација из не знам ког разлога – изјавио је за Курир владика Порфирије.

Он додаје да су његови приоритети проблеми у Хрватској и Словенији, те да не жели да коментарише хипотетичке ситуације шта би било ако би црногорски полицајци кренули у понедељак да хапсе првог човека СПЦ.

Шеф кабинета патријарха Иринеја Александар Прашчевић такође указује да се патријарх није уплашио Милових претњи.

– Патријарх у понедељак иде у Црну Гору, ако бог да. Никакве званичне информације о забрани уласка нисмо добили, патријарх тамо иде како је и планирано – истакао је Прашчевић.

Према најавама, свечани дочек српског и антиохијског патријарха планиран је за понедељак у Цетињском манастиру, након чега ће патријарси Иринеј и Јован посетити манастир Острог и Саборни храм Христовог Васкрсења у Подгорици.

Домаћин у тамошњој једнодневној посети биће им митрополит црногорско-приморски Амфилохије и епископ будимљанско-никшићки Јоаникије.

Најава посете патријарха Иринеја Црној Гори изазвала је велику пажњу медија, који су недавно објавили да је влада Црне Горе сачинила неформални списак, неку црну листу непожељних особа из Србије којима је забрањен улазак у Црну Гору. На том списку се, наводно, налазило и име патријарха Иринеја.

Спекулише се да је узрок томе изјава патријарха Иринеја у јулу, приликом посете Црној Гори, „да је положај Митрополије црногорско-приморске гори него у време османлијске окупације, а да је статус Срба као у доба озлоглашене фашистичке творевине Независне државе Хрватске“.

Драшко Ђеновић, верски аналитичара, не очекује да ће се у Црној Гори ико усудити да такне српског патријарха.

– Не верујем да ће бити ухапшен, толико нико у Црној Гори није баш блесав. Та листа је, колико ја знам, неформална, у форми предлога, тако да патријарху, правно говорећи, још није забрањен улазак у Црну Гору. С друге стране, Црна Гора као независна држава има право да оцени ко јесте, а ко није добродошао на њену територију, а у крајњем случају, максимум који могу да ураде јесте да му не допусте да уђе у њихову земљу. Али не верујем да ће до тога доћи – рекао је Ђеновић.

ИСТОРИЈСКА ПОСЕТА
ДВА ПАТРИЈАРХА ДРЖЕ ЛИТУРГИЈУ У ХРАМУ СВЕТОГ САВЕ

Централни догађај историјске посете патријарха Јована Десетог, који борави од 11. до 19. октобра у званичној посети СПЦ и патријарху Иринеју, биће Саборна света литургија коју ће два патријарха са архијерејима обе цркве служити данас у Спомен-храму Светог Саве. Након посете Црној Гори, патријарх Јован ће 16. и 17. октобра, како је најавила Епархија жичка, посетити манастире Жичу и Студеницу, као и Пећку патријаршију и Саборни храм у Нишу.

 

Извор: Kurir.rs

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ