Свет

НОВИ РУСКИ ШАМАР САД: Подаци министарства финансија изненадили и највеће оптимисте! САНКЦИЈЕ ДОЖИВЕЛЕ ПОТПУНИ КРАХ

Упркос више од четири године санкција и разних ограничења на глобалном тржишту уведених од стране америчке администрације и земаља Европске уније, које на своју штету слепо прате политику Вашингтона, подаци, закључно с трећим кварталом ове године, говоре да ова метода притиска “како би Москва променила своје понашање” једноставно не функционише.

Наиме, јуче су објављену пуни подаци о буџету Руске Федерације и он у односу на БДП бележи суфицит од 3,5 одсто.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Савезни буџет је у периоду од јуна до септембра 2018. године попуњен са вишком од 3,5 одсто бруто домаћег производа (БДП) или 2.548,2 милијарде рубаља, или 38,6 милијарди долара, извештава Министарство финансија Русије. У истом периоду прошле године је забележен дефицит.

Буџет приходи су у периоду од јуна до септембра 2018. износили 13.988,6 милијарди рубаља, а расходи 11.440,4 милијарди рубаља.

Највећи трошкови су традиционално били издаци за социјалну политику – 3.445 милијарди рубаља, и националну одбране – 1.985 милијарди рубаља. Претворено у доларе, како би лакше разумели издатке, од на социјалну политику је потрошено око 52 милијарде долара, а на националну сигурност 30 милијарди долара.

У буџетском закону за 2018. годину, који је усвојен уз предвиђене цене нафте од 50 до 55 долара за барел Брента, планирани дефицит је био 1,3 одсто БДП-а. Међутим, према процени првог потпредсједника владе и министра финансија Антона Силуанова, буџет текуће године ће завршити са суфицитом, уз напомену да није било повећања порезних оптерећења, а посебно не резања јавне потрошње у социјалној сфери.

Ове бројке потврђују теорију двојице добитника Нобелове награде за економију, Џозефа Стиглица и Пола Кругмана, који се оштро противе неолибералном рецепту консолидације буџета повећањем фискалних и парафискалних намета и драконским резовима јавне потрошње.

Осим тога, као што смо на почетку рекли, све ово се догађа у условима санкција и других ограничења наметнутих Русији од стране Запада. Тачно је да је америчка администрација стварањем напетости с Ираном цене нафте подигла до нивоа да је барел Брента пре неколико недеља пробио границу од 80 долара, и да се, након неколико дана продаје по цени од 85 долара, данас продаје за 81 долар за барел, али су подаци Министарства финанција Русије ипак изненадили и највеће оптимисте.

 

Фото: Pixabay.com

Извор: Kurir.rs/Logično.com

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ