Србија

Одлучује се будућност Србије: Председник у дипломатској офанзиви, УДАРНО до Православне нове године

Тек што је дошао из Русије

Председник Србије Александар Вучић имао је од почетка ове године велики број састанака са лидерима најутицајнијих земаља, али интензитет његових спољнополитичких активности, неће се смањити ни наредних неколико месеци.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Већ следеће седмице у званичну посету Србији долази председник Аустрије Александер ван дер Белен, која тренутно председава Европском унијом.

Председник Русије Владимир Путин предложио је да посети Београд у јануару идуће године, а између те две посете потврђена су два Вучићева сусрета са шефом француске државе, Емануелом Макроном – један у Паризу, а други, „код куће“, у Београду.

Србија и председник Вучић остају, судећи по предстојећим састанцима, значајан и незаобилазан партнер по низу питања која превазилазе билатералне, па и регионалне односе на међународној сцени.

Економска сарадња са циљем повећања инвестиција, инфраструктурно повезивање и економски раст земље, али и могућности за решавање питања Косова и Метохије, само су неке од тема које су предмет разговора званичника.

Са Макроном још два сусрета
Француски председник Макрон је позвао председника Вучића да, као председник земље савезнице у Првом светском рату, у Паризу учествује на свечаности поводом стогодишњице победе.

Двојица председника су се претходно састала у Паризу 17. јула, када је договорена и посета председника Макрона Србији.

Потврђено је да потом и Макрон долази у Београд, почетком децембра, што ће бити прва посета једног председника Француске Србији после 18 година.

Политички утицај те земље на међународној сцени је неспоран, а чини се да је са доласком Макрона на место шефа државе „ресетован“ и ојачан на европском, и не само европском нивоу.

Очи у очи са светским лидерима на Конгресу европских народњачких партија
У новембру Вучић ће присуствовати Конгресу европских народњачких партија, у Хелсинкију, на који је позван као лидер СНС, придруженог члана ЕПП.

И то ће бити прилика за бројне сусрете на маргинама скупа, јер су међу учесницима значајни европски политички и државни лидери, поред осталих и Ангела Меркел, Виктор Орбан, председник Европске комисије Жан Клод Јункер, председник Европског парламента Антонио Тајани, Доналд Туск, хрватски премијер Андреј Пленковић и други.

За крај новембра је заказана и заједничка седница Влада Србије и Кипра, чији је домаћин кипарски председник Анастасијадис, а српску делегацију ће предводити председник Вучић.

Аустријски државни врх стиже у Србију
Кад је реч о доласку аустријског председника, биће то трећи сусрет Вучића и Ван дер Белена у 2018. години, што сведочи о интензивном политичком дијалогу Србије и Аустрије.

Према незваничним информацијама Тањуга, Србију би врло брзо после председника Аустрије могао да посети и канцелар Себастијан Курц.

Треба имати у виду и да је Аустрија у врху земаља из којих долазе инвестиције у Србију, те да више од 850 аустријских компанија запошљава у нашој земљи више од 20.000 радника.

Приликом посете Ван дер Белена биће одржан и велики Пословни форум.

Чак пет сусрета са Ердоганом у овој години
Вучић је примио и позив председника Турске Реџепа Тајипа Ердогана да присуствује свечаном отварању новог, трећег аеродрома у Истанбулу, планирано за крај октобра.

Биће то пети овогодишњи сусрет двојице председника и потврда да су и лични односи Вучића и Ердогана засновани на међусобном поштовању и поверењу.

Турка је иначе значајан инвеститор и послодавац у нашој земљи.

После Турске, Вуциц ће 2. новембра путовати у Бугарску, на нови састанак Квадрилатерале, формата за сарадњу Србије, Бугарске, Румуније и Грцке, чији домаћин ће бити премијер Бојко Борисов.

Приликом ових састанака највише пажње се посвећује инфраструктурном повезивању земаља учесница те регионалне инцијативе, а новост је да ће се председнику Србије и премијерима Бугарске, Румуније и Грцке, као специјални гост, придружити и премијер Израела Бењамин Нетањаху.

 

Извор: Tanjug

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ