Свет

ЈЕЗИВО ПРЕДВИЂАЊЕ: Свету прете КАТАКЛИЗМЕ, ГЛАДОВАЊЕ И ПРИРОДНЕ КАТАСТРОФЕ

Фото: Pixabay.com

УН упозоравају

Светски програм за храну (СПХ) Уједињених нација упозорава да ће климатске промене оставити разоран ефекат на пољопривреду и способност људи да се прехране.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Ова хуманитарна организација УН предвиђа да ће доћи до огромног пораста глади у свету ако се не предузму кораци да се успори глобално загревање.

СПХ упозорава да сукоби у свету и природне непогоде угрожавају напредак који је остварен у смањењу глади у свету.

Наводи се да је први пут у више деценија, овај хуманитарни програм објавио да је број људи у свету погођених хроничном несташицом хране порастао, пошто је ове године забележен 821 милион гладних, за 11 милиона људи више него претходне године.

Шеф СПХ за смањење ризика од природних непогода Жерноа Лаганде каже да се број природних катастрофа више него удвостручио од почетка 90-их година прошлог века и да због екстремних временских прилика све више људи мора да бежи из својих кућа, што доводи до још веће глади.

Овај представник УН рекао је за да ће се ситуација додатно погоршати како глобалне температуре буду расле.

Наша је пројекција да ћемо, уз загревање од два степена на свету, имати око 189 милиона људи више чије снабдевање храном није стабилно и извесно. А ако то буде свет топлији за четири степена, што је могуће ако се не предузме никаква акција, ради се о милијарду људи више. Зато постоји веома, веома убедљив аргумент за рану и одлучну климатску акцију“, сматра Лаганда.

Наводи се да подаци овогодишњег извештаја о снабдевању храном у свету, који је сачинило шест водећих агенција УН, показује да се да највећи губици и оштећења у системима снабдевања храном потичу због суше и да се већина тих катастрофалних промена догодила у Африци.

Лаганда истиче да број људи који трпе глад због суше изазване климатским променама посебно расте у Африци и Латинској Америци. Он каже да је, до недавно, напредак у Азији довео до смањења светске глади, али се тај тренд сада приметно успорио.

 

Фото: Pixabay.com

Извор: Tanjug

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ