Србија

НОВО ПРАВИЛО ДАНАС СТУПА НА СНАГУ: На пумпама у Србији више ништа неће бити исто

На пумпама у Србији данас би требало да почне примена директиве Европске уније о новом, јединственом обележавању деривата

Поред 28 земаља ЕУ, уз Србију, ова директива примењиваће се и у Турској, Норвешкој, Швајцарској, Исланду, Лихтенштајну и Македонији, док ће се Велика Британија изјаснити тек после „брегзита“.

-Од ове директиве се очекује да ће држава, пре свега, још сигурније наплаћивати акцизе, да ће возачи знати шта купују и да ће оне који поштено послују заштитити од оних који лове у мутном – каже Боривоје Татић, заменик председника Удружења приватних бензинских станица Србије.

Директива је ступила на снагу 12. октобра и за контролу њеног спровођења у Србији ће бити задужене надлежне инспекцијске службе. У пракси ће то значити да на резервоарима на бензинским станицама, као и на врховима „пиштоља“ за точење, морају да буду истакнуте одговарајуће налепнице, баш као и на свим возилима произведеним, односно продаваним на овим тржиштима после 11. октобра ове године.

Етикете за дизел ће бити квадратног облика са ознакама Б7 (до седам одсто) и Б10 и означаваће максимални проценат биогорива у дизелу, а ознака XТЛ ће стајати ако је у питању синтетички дизел.

Етикете за бензин биће округле и имаће натписе Е5, Е10, Е85, а бројеви ће се односити на проценат етанола у мешавини горива.

Вредност етанола је важна, јер многи мотори аутомобила не реагују најбоље на више вредности етанола, који може нагризати одређене материјале (пластика, гума, алуминијум). Процена је да, на пример, у Немачкој чак 90 одсто свих аутомобила може користити Е10 горива без већих проблема. Према садашњем стању, најчешћа ознака горива на нашем тржишту ће бити Е5, што значи за мотор најмање агресивних до пет одсто етанола у гориву. ТНГ ће имати етикету у облику ромба, баш као и ЦНГ.

 

Фото: Pixabay.com

Извор: Srbija Danas/Novosti

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ